HomeTipyProč nemůžete uchovávat vejce v lednici: Budete překvapeni, že jste to nevěděli...

Proč nemůžete uchovávat vejce v lednici: Budete překvapeni, že jste to nevěděli dříve

Téměř v každé rodině je běžné, že se slepičí vejce skladují v chladničkách.Mnoho lidí se mylně domnívá, že tím prodlouží jejich trvanlivost.Proč se ale vejce v obchodech v lednici neskladují? Možná vás to překvapí, ale existuje několik dobrých důvodů, proč by se neměla uchovávat v chladu ani doma.

Zda můžete vejce skutečně skladovat v chladničce

Pravděpodobně jste si všimli, že téměř každá chladnička má přihrádku na vejce.Tyto jednotky jsou nejčastěji určeny pro 6-10 vajec.Existuje rozšířený názor, že pokud jsou vejce uložena v chladničce, kazí se pomaleji.Předpokládá se také, že se tím může snížit riziko otravy, protože bakterie způsobující salmonelózu se v chladném prostředí zpomaluje.

Vejce můžete bezpečně skladovat v chladničce i v případě, že máte podezření, že jsou kontaminována salmonelózou.Tímto způsobem zabráníte kontaminaci ostatních potravin, protože tyto bakterie v chladném prostředí hynou.

Existují argumenty, které vás přimějí k zamyšlení, zda byste měli vejce opravdu skladovat v chladničce.Například pokud budete vejce skladovat při pokojové teplotě, nebudou se rychleji kazit.Zamyslete se nad tím, jak kupujete vejce v obchodech nebo na trhu – ani tam je neuchovávají v chladničkách.

Kromě toho je při vaření mnoha pokrmů nutné brát vejce při pokojové teplotě.Studená vejce se doporučuje používat jen v určitých případech.Pokud se dlouho uchovávají v chladničce a pak se nechají v pokojové teplotě, aby se ‚ohřála‘, určitě se na nich vytvoří kondenzace.To je zase spojeno s možností růstu bakterií na skořápce.

Také pokud vložíte studené vejce do vody o pokojové teplotě, natož do horké vody, skořápka praskne.Existuje ještě jeden argument, proč byste neměli dávat vejce do lednice.Dlouhodobé skladování při nízkých teplotách může způsobit, že se na skořápce vytvoří mikrotrhliny a v těchto trhlinách se mnohem aktivněji množí bakterie.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments