HomeZahradničeníProč by měly být domácí potraviny součástí nového normálu?

Proč by měly být domácí potraviny součástí nového normálu?

Díky pandemii COVID 19 se „nový normál“ stal velmi „normálním“ výrazem, který používáme v našich životech. Smrtící virus způsobil, že vyšlo najevo mnoho věcí, které se staly součástí našeho každodenního života. Příkladem může být nošení roušky před odchodem ven, používání dezinfekce rukou, nošení rukavic a mnoho dalších věcí. Kromě toho jsou v mnoha městech lidé uzavřeni mezi čtyřmi stěnami svých domovů kvůli pokračující výluce.

Jednou z nejoblíbenějších činností, která během výluky vzkvétala, bylo domácí zahradničení nebo pěstování zeleniny. Stalo se rozšířenou aktivitou a lidé využívali platformy sociálních médií, aby se pochlubili svými doma vypěstovanými produkty. Navíc k pěstování vlastních potravin nepotřebujete zahradu. Můžete to dělat v květináčích, starých lahvích a nádobách apod. Je však třeba dbát na to, aby se tato činnost neprováděla jen do doby, než se rozbije zámek nebo se situace vrátí do normálu. Domácí potraviny musí být spíše i nadále součástí našeho života. Zde jsou některé z důvodů, které k tomu vedou.

Umožnit snadný přístup k biopotravinám

Domácí potraviny nám poskytují ekologické produkty, které jsou mnohem lepší a zdravější než ty, které dostáváme na trhu. Aby zemědělci uspokojili stále rostoucí poptávku, používají často ke zvýšení produkce chemická hnojiva. To sice zvyšuje množství produktů, ale snižuje jejich kvalitu.

To vede k ekologičtějším městům

Je skutečností, že více než padesát procent světové populace žije ve městech. Pěstování potravin v našich domovech přibližuje městský život zeleni a divoké přírodě. Potenciál městského zemědělství se rozšiřuje také na střechy, zdi a dokonce i na podzemní prostory. Jedlé střechy a stěny navíc mohou zajistit přirozené chlazení budov a ulic a přispět ke snížení znečištění ovzduší.

Silnější a udržitelnější zásobování potravinami

Pokud začneme pěstovat vlastní potraviny, budeme schopni zvládnout všechny ostatní situace, jako je koruna. Sníží se množství dovážené zeleniny, což v konečném důsledku povede k tomu, že stát ušetří. Tyto peníze by mohly být více vynaloženy na blaho lidí, kterým pandemie narušila život.

Zdravější životy jako výsledek

Pobyt venku a práce na zahradě mohou zlepšit duševní zdraví a fyzickou kondici. Účast na městském zahradničení nebo prosté setkávání se s ním v každodenním životě může také vést ke zdravějšímu stravování. Vzdělávání v oblasti městských potravin může také pomoci změnit postoj k potravinám, aby si lidé více vážili udržitelných, zdravých a eticky vyráběných produktů.

Vytvoření prostoru pro zdravější ekosystémy

Komunitní a domácí zahrady jsou oblíbené u opylovacího hmyzu, protože v nich obvykle roste pestrá škála plodonosných a původních rostlin. Pokud jsou tedy správně navrženy a realizovány, mohou být přínosem pro biologickou rozmanitost.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments