HomeTipyPřidávání sody do vína: jednoduchá technika, kterou by měl znát každý

Přidávání sody do vína: jednoduchá technika, kterou by měl znát každý

Při výběru vína neznámé značky nemůžete vždy odhadnout, jak bude chutnat – je příliš kyselé? A v případě, že vás nápoj zklamal, měli byste vědět, jak z vína odstranit kyselinu.

Skoncovat s nápojem se nevyplatí, protože tak jednoduchá technika, jako je přidání sody do vína, dokáže situaci docela dobře zachránit.

Co dělat, když je víno kyselé

Ne každý ví, že obyčejná jedlá soda může výrazně snížit kyselost vína.

Podle odborníků tuto techniku používá mnoho výrobců vína již dlouhou dobu.Když je nápoj velmi kyselý, přidávají do něj malé množství jedlé sody – jen čtvrt čajové lžičky na litr vína.

Nikdy to nepřehánějte, protože větší množství sody může chuť nápoje zcela zkazit.

Testování vína se sodou / foto: ua.depositphotos.com.

Proč přidávat sodu do vína

Pokud vás zajímá, jak rozeznat pravé víno od falešného, může vám pomoci i jedlá soda.Nejenže dokáže neutralizovat kyselost vína, ale často se používá k testování kvality vína.

Chcete-li experimentovat, nalijte do čisté sklenice malé množství vína a přidejte do něj lžičku jedlé sody.Pokud nápoj nezmění barvu, je falešný.Přírodní víno po přidání sody zmodrá.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments