HomeTipyPozor na padělky: jak poznat, zda je sýr přírodní, nebo ne

Pozor na padělky: jak poznat, zda je sýr přírodní, nebo ne

Přírodní chutný sýr je luxus, který není snadné najít mezi desítkami padělků.Obsahují minimum prospěšných látek a maximum náhražek – je nejen nesmyslné, ale dokonce nebezpečné takový výrobek konzumovat.UNIAN zjistil, jak rozlišit přírodní tvrdý sýr od sýrového výrobku a neplatit za ‚atrapu‘.

  • Jak poznat kvalitní sýr – hlavní znaky.
  • Jak testovat sýr zapalovačem – metoda pro odvážné.
  • Jak doma testovat sýr jódem.
  • Dříve jsme hovořili o tom, jak testovat máslo na přirozenost.

    Jak poznat kvalitní sýr – hlavní znaky

    Za prvé si musíte uvědomit, že kvalitní sýr nemůže být levný.Odborníci tvrdí, že na výrobu 1 kg sýra je potřeba 11 litrů mléka, a to je hodně peněz.Pokud před sebou vidíte výrobek s nízkou cenou, znamená to, že mléko v něm bylo nahrazeno palmovým olejem – je mnohonásobně levnější.

    Za druhé se určitě podívejte na složení, nemělo by v něm být:

  • sóji.
  • palmový (nebo jiný) olej.
  • Sušené mléko.
  • stabilizátory a konzervační látky.
  • veškeré potravinářské přídatné látky.
  • Pravý sýr se vyrábí ze tří složek – mléka, kvásku a syřidla.Svědomití výrobci do sýra nic dalšího nepřidávají.Jakékoli další produkty již ze sýra dělají sýrový výrobek.

    A do třetice, existuje oboustranně výhodný způsob, jak zjistit, že sýr neobsahuje palmový olej.Ochutnejte – kvalitní sýr vás potěší pachutí ne delší než 5-7 minut.Stopu sýrového výrobku zase pocítíte mnohem déle díky dochucovadlům a potravinářským přísadám.Kromě toho palmový olej ve složení takového padělku způsobuje žízeň a pocit sucha v ústech.

    Za čtvrté, kousek sýra můžete zmáčknout prstem.Pokud se na výrobku objeví kapky tekutiny a zanechají důlek, znamená to, že v sýru jsou rostlinné oleje a další přísady.

    Jak otestovat sýr pomocí zapalovače – metoda pro odvážné

    Předpokládá se, že přírodní sýr lze testovat vystavením vysoké teplotě.Můžete například odříznout kousek sýra a vložit ho pod plamen zapalovače.Dobrý a kvalitní výrobek se okamžitě roztaví a bude vonět jako spálené mléko.

    Jak testovat sýr jódem v domácích podmínkách

    Jsme si jisti, že každý z vás má doma lahvičku jódu.Můžete si ji zapamatovat a říct ostatním, jak testovat sýr na palmový olej.Postup je jednoduchý – nakapejte pár kapek jódu na kousek sýra.Pokud zmodrá, znamená to, že je uvnitř škrob, a to už je potvrzení nepřirozeného složení.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments