HomeTipyPorucha spotřebiče a zkažení potravin: proč byste neměli dávat teplou polévku do...

Porucha spotřebiče a zkažení potravin: proč byste neměli dávat teplou polévku do lednice

Naše maminky a babičky jednohlasně říkaly, že nevařené jídlo se nemá dávat do lednice.Odpovědí na otázku: ‚Proč?‘ bylo často nezpochybnitelné ‚protože‘, s čímž se velmi těžko polemizuje.Agentura UNIAN se dozvěděla, zda je možné dávat do lednice teplé jídlo, nebo ne.

  • Zda je možné dát horkou pánev do lednice – podrobný rozbor.
  • Zda můžete dát horkou pánev do lednice Know Frost – argumenty.
  • Proč nemůžete dát horký boršč do lednice – hlavní zákazy.
  • Dříve jsme hovořili o tom, jaké podmínky pro skladování potravin v chladničce existují.

    Zda můžete dát do lednice horkou pánev – podrobný rozbor

    Ve skutečnosti je někdy vkládání horkých potravin do chladničky povoleno, ale pouze v případě, že je spotřebič vybaven speciální horkou přihrádkou nebo technologií pro rychlé chlazení a zmrazování potravin.

    V prvním případě budou oddíly chladničky chráněny před horkým vzduchem, ale získáte nadměrnou spotřebu energie.V druhém případě se potraviny ochladí rychleji a horká pára bude v uzavřeném prostoru.To není kritické, ale přesto je lepší počkat, až se potraviny ochladí alespoň na pokojovou teplotu.

    Zda je možné vložit horké potraviny do chladničky Know Frost – argumenty

    Moderní chladničky se systémem No Frost mají mezi chladicím okruhem a zadní stěnou zvláštní prostor, ve kterém se hromadí ochlazený vzduch.Ten je pak destilován ventilátory a spotřebiče tím netrpí tolik jako ty bez této funkce.Systém No Frost navíc eliminuje možnost vzniku námrazy, což je také důležitá výhoda.

    Proč nemůžete dát horký boršč do lednice – hlavní zákazy

    Tato záležitost se netýká pouze boršče nebo polévky, ale obecně všech pokrmů, které mají vyšší než pokojovou teplotu.Odborníci na opravy chladniček zdůrazňují několik důvodů, které byste měli zvážit, pokud nechcete kupovat nový spotřebič.

    Nadměrná spotřeba energie a opotřebení kompresoru.

    Chladnička na rozdíl od všeobecného přesvědčení nevyrábí chlad, ale vydává teplo.Uvnitř se vytváří ochlazený prostor, který odebírá tepelnou energii ven a poté ji prostřednictvím chladiče odevzdává zpět.

    Pokud do chladničky vložíte horké potraviny, množství tepla uvnitř se dramaticky zvýší, čímž se zvýší zatížení spotřebičů.Bude běžet nepřetržitě nebo se zvýší zatížení kompresoru, což se projeví na elektroměru.

    Co se týče kompresoru, ten se při velkém zatížení opotřebovává rychleji – pokud chladnička běží nepřetržitě hodinu, její celková životnost se zkrátí o 6-8 hodin.

    Vážné poruchy a neočekávané náklady.

    Protože do chladničky pravidelně vkládáte teplé potraviny, může se porouchat.Např:

  • Žárovka se spálí.
  • Ventilátory selžou.
  • dojde k přerušení freonového potrubí.
  • Freon se přehřeje.
  • Přetížení a poruchy, ke kterým v jeho důsledku dojde, zpravidla nepatří mezi situace, na které se vztahuje záruka.Budete si muset koupit nový kompresor a to je velmi drahé.

    Poškození stěn a led.

    Stěny a police chladničky jsou vyrobeny z plastu a skla – tyto materiály jsou citlivé na vysoké teploty.Pokud na ně často pokládáte horké pánve, mohou se na prvcích chladničky objevit praskliny a třísky.

    Led zase vzniká proto, že horká kapalina se v chladném prostoru rychleji odpařuje.Hrnec s horkou polévkou, který není přikrytý pokličkou, způsobí ‚povlak‘ na zadní stěně chladničky.V důsledku toho bude technika hůře absorbovat teplo, zvýší se spotřeba energie a sníží se produktivita.To vede k tomu, že budete muset chladničku častěji odmrazovat.

    Zkažení potravin a poškození zdraví.

    Pokud máte levnou a starou chladničku, je přísně zakázáno vkládat do ní horké potraviny – zbytku potravin bude chybět studený vzduch.To způsobí, že se potraviny při vystavení vysokým teplotám zkazí.To je reálné zejména v případě, že jsou police poloprázdné – pak není chlazení rovnoměrně rozloženo.

    Kromě toho, že do chladničky zásadně nelze ukládat horké pokrmy, je ještě nutnější nedělat to tak, že je umístíte do plastu.Z tohoto materiálu se při dlouhodobém působení tepla uvolňují nebezpečné karcinogenní látky.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments