Vedle klasických typů konzervování připravuje mnoho hostesek bylinky v létě – tento přístup umožňuje podávat čerstvou petrželku nebo kopr na stůl i v zimě.Existuje také druhá možnost – sušit bylinky, aby se daly použít při vaření.UNIAN vám poradí, jak správně usušit kopr, aby zůstal zelený, a co dělat s ostatními bylinkami.
Dříve jsme hovořili o tom, jak připravit zeleninový nálev na zimu.
Recept na přípravu zeleninových zálivek na zimu – varianty
Každá hostitelka se sama rozhodne, jaký druh přípravy ji nejvíce láká.Za nejčastější se považují následující:
Pokud vám po procesu přípravy zbyde zelenina navíc, můžete na ní osmažit maso, ryby nebo jiné potraviny.
Jak správně omýt a usušit zeleninu – tipy
Jak sušit bylinky v dehydrátoru / depositphotos.com.
Většina hostesek suší bylinky dvěma způsoby – venku a v troubě.Šalvěj, kopr, petržel, bazalku a tymián můžete sušit venku.Budete potřebovat provázek nebo šňůru a pergamen.Hlavním pravidlem je sušit bylinky za suchého a jasného počasí.
Natrhejte bylinky, svažte je do svazků a zavěste je na provázek.Případně můžete svazky položit na pergamen.Pokud zvolíte druhou možnost, občas bylinky obraťte, aby nezačaly hnít.Proces sušení trvá v průměru 6 hodin až 5 dní.
Abyste pochopili, jak sušit zeleninu v troubě, musíte si udělat zásoby:
Bylinky můžete sušit v troubě nebo ve speciální sušičce.Příprava je snadná: vezměte bylinky, omyjte je, osušte a nasekejte nadrobno.Pak je rozložte ve vrstvě na čistý, suchý plech, přikryjte papírem a sušte 3-4 hodiny při teplotě 40-50 °C.
Sušené bylinky skladujte na tmavém a suchém místě, nejlépe ve skleněných nebo plechových nádobách.Bylinky zůstanou voňavé po dobu 6-12 měsíců.
Co lze ze zelených bylinek zmrazit a jak – možnosti
Při volbě tohoto způsobu zazimování máte na výběr také suché nebo mokré zmrazení.
Metoda suchého zmrazení je vhodná pro jakoukoli zeleň.Musíte je natrhat, omýt, osušit a nakrájet (přípustné je ponechat je vcelku).Vložte je do nádoby nebo je zabalte do fólie (alobalu), poté je vložte do sáčku a nechte je v mrazničce.
Mokré zmrazení je situace, kdy hospodyňky nasekaly bylinky, rozložily je do formiček na led, zalily vodou a vložily do mrazničky.Takové kostky pak můžete při vaření vhazovat přímo do prvních pokrmů.Takto konzervovaná zelenina se skladuje 6-12 měsíců při teplotě -15-20 °C.
Mnoho hospodyněk se domnívá, že je lepší zmrazit bylinky v másle – nasekat je, smíchat s máslem, zabalit do fólie ‚klobása‘ a dát do mrazáku.Tímto způsobem si můžete připravit chutnou svačinu na sendviče.
Jak správně nakládat petržel a další zeleninu
Jak naložit koriandr na zimu a další zeleninu / depositphotos.com.
Další možností skladování zeleně je nakládání.Nakládání za tepla je vhodné pouze pro mrkev a červenou řepu, petržel a kopr a také česnekové a cibulové šípky.
Bylinky omyjte, osušte, nasekejte nadrobno a vložte do hrnce.Osolte, zalijte vodou a přiveďte k varu, poté 5 minut povařte.Poté je nalijte do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte.
Metoda suchého solení spočívá v jednoduchosti technologie – potřebujete pouze bylinky a sůl.Bylinky omyjte, osušte, nakrájejte nadrobno, vložte do nádoby a zasypte solí.Na 1 kg bylinek budete potřebovat asi 250 g soli.Poté nechte tento přípravek 2 dny na tmavém místě, přidejte zeleninu ve sklenici a odložte do lednice.
Nakládaná zelenina na zimu – recept
Zeleninu omyjte, osušte, nakrájejte a vložte do sterilizovaných sklenic.Přidáme česnek prolisovaný přes lis.Připravte si marinádu z octa a soli (ingredience svařte) a zalijte jí zeleninu.Přikryjte a nechte vychladnout, poté uložte do sklepa.