HomeTipyNeznesvěcujte svaté místo: jaké pokrmy by se neměly o Velikonocích světit

Neznesvěcujte svaté místo: jaké pokrmy by se neměly o Velikonocích světit

Svátek Kristova vzkříšení je jedním z nejdůležitějších pravoslavných svátků v roce.V roce 2023 připadá na 16. dubna, což znamená, že poslední den v týdnu půjdou věřící do chrámu posvětit produkty ve velikonočním košíku.UNIAN vám poradí, co si s sebou vzít na Velikonoce do kostela a co je lepší nechat doma.

Dříve jsme mluvili o tom, že kostel a velikonoční bohoslužba v něm se mohou stát příčinou vašich potíží.

Co v kostele nemůžeš zachovávat jako svaté – zakázané pokrmy

Aby se velký svátek stal začátkem vaší duchovní cesty a ne hříchem, dodržujte doporučení, která dávají kněží a odpovídají na otázku, co je zakázáno nosit do kostela o Velikonocích:

  • alkohol (výjimkou je Cahors).
  • krvavá klobása.
  • příklady hmotného bohatství (peníze, šperky, klíče od bytu nebo auta).
  • nože a nůžky.
  • Do velikonočního košíku nemá smysl dávat ani ovoce a zeleninu – ty jsou v postní době povoleny, takže nemusí být posvěceny.

    Co se obvykle o Velikonocích světí – seznam povolených produktů

    Věřící zpravidla přinášejí do chrámu nejen jídlo, ale i zvláštní rituální výrobky a věci, bez nichž si nelze představit velikonoční jídlo.Když jdete do kostela, připravte se:

  • svíčky.
  • Rushnik.
  • Velikonoce.
  • Pysanky nebo dyeshenka.
  • sádlo nebo maso.
  • mléko, tvaroh, máslo a sýr.
  • sůl.
  • křen.
  • voda.
  • Seznam je sestaven z určitého důvodu – vejce symbolizují nový život, jeho znovuzrození.Mléčné výrobky představují oběť Páně, sůl hojnost a křen zdraví a dlouhověkost.Maso je zasvěceno, protože je zakázáno v období půstu, které končí s příchodem Velikonoc.

    V dnešním moderním světě je zcela jasné, na jaké potraviny si lidé o Velikonocích posvítí.Velikonoční košík mají všichni přibližně stejný – liší se pouze množstvím a kvalitou potravin.Boží zákony jsou pro všechny stejné a nezáleží na tom, jaké maso si do chrámu přinesete – krůtí nebo kuřecí, a jaké mléko si koupíte – kravské nebo mandlové.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments