HomeTipyNespěchejte s vyhozením: jak prát kuchyňské utěrky a houbičky na nádobí

Nespěchejte s vyhozením: jak prát kuchyňské utěrky a houbičky na nádobí

Kvůli pravidelnému kontaktu se špinavým nádobím, mastnotou a sazemi se kuchyňské utěrky a houbičky rychle opotřebovávají a absorbují nepříjemné pachy.Zkušené hospodyňky to nepovažují za důvod k jejich likvidaci – kuchyňské nádobí lze umýt.UNIAN vám poradí, jak prát kuchyňské hadříky a houbičky, abyste nemuseli kupovat nové.

Dříve jsme hovořili o tom, jak vyprat utěrky od usazených nečistot.

Jak vyprat houbičku od mastnoty a zápachu – tipy

V průběhu času se v kuchyňské houbičce nahromadí velké množství patogenních bakterií, kterých je třeba se zbavit dvěma způsoby – koupí nové houbičky nebo dezinfekcí té staré.

Pokud vám vyhovuje druhá možnost, použijte jednu ze tří níže uvedených metod:

  • Vložte vlhkou houbu s kapkou mycího prostředku do mikrovlnné trouby na 1 minutu při maximálním výkonu.
  • Pošlete houbičku do myčky, nastavte maximální teplotu a čas.
  • Zřeďte bělidlo ve vodě a nechte houbu v tomto roztoku 1 minutu, poté opláchněte.

Můžete také použít lidové metody – vyvařte houbičky s několika lžícemi jedlé sody nebo octa.Po takové manipulaci může houbička mýt nádobí o něco déle.Pak je žádoucí ji znovu vyprat a již ji používat k mytí například sanitární keramiky, dokud se vůbec neopotřebuje.

Jak rychle a účinně vyprat kuchyňskou utěrku

Běžné kuchyňské utěrky, které má každá hospodyňka, by se také měly pravidelně prát, jinak se stávají živnou půdou pro bakterie a zdrojem odporných pachů.Pokud používáte zbytky látek, můžete hadříky prát ručně nebo v pračce s jakýmkoli pracím prostředkem.

Hadry z mikrovlákna takové zacházení nesnášejí, deformují se a ztrácejí své vlastnosti.Existují jiné, šetrnější prostředky pro čištění tohoto typu hadříků:

  • Mýdlo na praní – látku namydlete, vyperte pod tekoucí teplou vodou.
  • Tekuté prací prostředky bez agresivních složek – napěňte, vyperte, opláchněte pod tekoucí teplou vodou.

DŮLEŽITÉ: pokud chcete látku z mikrovlákna prát v pračce, nikdy nepoužívejte bělidlo ani kondicionér.Voda musí být studená – horká voda je zakázána.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments