HomeTipyNelíbí se mu: čím na jaře cibuli nekrmit

Nelíbí se mu: čím na jaře cibuli nekrmit

V březnu zahrádkáři zahajují dlouho očekávanou sezónu zeleniny.A jakmile to počasí dovolí, jako první se do země pustí cibule.Sama o sobě je naprosto nenáročná a není ani zvykem ji jakkoli přikrmovat.Ale pokud chcete mít dobrou úrodu, tak proč ne.A zde je důležité vědět, čím cibuli nesmíte krmit, abyste jí neublížili.

Čím cibuli na jaře nemůžete krmit – jaká hnojiva nepotřebuje

  • Humus a hnůj.
  • Stanovme si hned – tato organická hnojiva cibule milují.Obohacují půdu a pomáhají získat dobrou úrodu.Ale je tu jedno ‚ale‘: přinést humus a hnůj by mělo být několik měsíců, v extrémních případech – 20 dní před výsadbou cibule, protože organické látky potřebují čas na rozklad.Jinak bude cibule postrádat fosfor, draslík a další mikroživiny, cibule budou malé a nebudou se dobře skladovat.

  • Dusíkatá hnojiva a amoniak.
  • S dusíkem je to podobné: cibule ho má skutečně ráda, ale jen s mírou.Proto je důležité dodržet správné dávkování: pokud ho použijete více, než byste měli, cibule ztratí chuť a peří zkřehne.

    Pokud jde o čpavek, navzdory všeobecnému přesvědčení není nutné cibuli jím vůbec zalévat: mohl by způsobit popáleniny kořenů a cibule.

  • Kopřiva a kvasnice.
  • Tato dvě hnojiva, která používají zahradníci, kořenové rostliny v zásadě nepotřebují.Kvasnice se používají k nasycení půdy mikroorganismy, ale samotné mikroorganismy kvasnic také potřebují výživu: to znamená, že místo aby pomohly cibuli růst, ochudí půdu.

    Kopřivy jsou stimulátorem růstu.Pomůže vám získat nádherné cibulové ‚vlasy‘.Pokud však potřebujete vypěstovat ne pírko, ale právě cibuli, kopřivy jako hnojivo fungovat nebudou.

    Čím krmit cibuli a česnek brzy na jaře

    Skvělým přírodním hnojivem pro cibuli a česnek jsou vaječné skořápky.Vaječné skořápky obsahují kromě vápníku mnoho dalších užitečných prvků a jakmile se dostanou do půdy, vyživují rostliny po dlouhou dobu.

    Již dříve jsme si řekli, jak používat vaječné skořápky v zeleninové zahradě – lze je použít ve formě prášku nebo připravit tekuté hnojivo.K tomu skořápku rozemelte do stavu mouky, zalijte vodou, pevně uzavřete a odložte na 2 týdny na tmavé chladné místo.Připravené hnojivo získá specifický zápach a zakalí se – nelekejte se.K zalévání rostlin je třeba tento přípravek zředit vodou v poměru 1:3.

    Kromě cibule lze slupky použít také k hnojení zelí, rajčat, paprik, lilku, červené řepy, mrkve, tuřínu a rybízu.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments