HomeTipyNejlepší mouka na palačinky nebo muffiny: 4 kritéria výběru

Nejlepší mouka na palačinky nebo muffiny: 4 kritéria výběru

Mouka je strategicky důležitý produkt, který by rozhodně neměl chybět v kuchyňské skříňce žádné hospodyňky.Lze ji použít na přípravu palačinek nebo pečení chleba, pokud náhle není k dostání v obchodech.UNIAN vám prozradí, jaké jsou druhy pšeničné mouky a na co se zaměřit při výběru výrobku v supermarketu.

  • Jak určit nejvyšší jakost mouky – odrůdy.
  • Jaká mouka je nejlepší a jak ji vybrat v obchodě.
  • Jak zjistit vhodnost mouky v domácnosti.
  • Jaký druh mouky je nejzdravější.
  • Dříve jsme hovořili o tom, čím nahradit mouku při pečení a přípravě pokrmů.

    Jak poznat prvotřídní mouku – druhy

    Na trhu se setkáte pouze se čtyřmi druhy mouky na pečení:

  • Třídy ‚Extra‘ a ‚Superior‘ – z rafinovaného jemného zrna, barva sněhově bílá, vhodné na sušenky a sladké pečivo.
  • ‚První‘ – hrubé mletí s částečkami obilných slupek, vhodné na palačinky a nesladké pečivo.
  • ‚Druhá‘ třída – mouka šedé barvy, získává se mletím celého zrna, má nejvíce užitečných látek a je vhodná také na pečení chleba, těsta na pizzu a také na výrobu knedlíků a pirohů.
  • ‚Obecná‘ – používá se nejčastěji pouze ve výrobě, má označení ‚M‘ – měkká pšenice a ‚MK‘ – hrubě mletá měkká pšenice.
  • Důležitý bod: prvotřídní mouka, na rozdíl od všeobecně rozšířeného omylu, nenese žádné výhody – je vyrobena z části zrna, která má velmi málo vitamínů, ale hodně škrobu.

    Jaká mouka je nejlepší a jak ji vybírat v obchodě

    Pokud nechcete plýtvat penězi a chcete si koupit kvalitní výrobek, řiďte se čtyřmi důležitými radami:

  • Kupujte mouku v papírových nebo lepenkových obalech.
  • Po zmáčknutí obalu je mouka uvnitř mírně křupavá – to je známka kvalitního výrobku.
  • Hmotnost uvedená na obalu odpovídá skutečné hmotnosti.
  • maximální doba skladování mouky je 6 měsíců.
  • Poslední bod je obzvláště zajímavý – pokud výrobce uvádí, že mouku lze skladovat déle než rok, znamená to, že do ní byly přidány konzervační látky.Mnoho hospodyněk kupuje mouku ‚do zásoby‘ a skladuje ji několik let.Pokud děláte totéž, bude užitečné vědět, jak mouku správně skladovat, aby se do ní nedostali škůdci.

    Jak zjistit trvanlivost mouky v domácnosti

    Chcete-li se ujistit, že jste koupili kvalitní výrobek, vysypte mouku na stůl a podívejte se na její konzistenci.Mouka by měla být homogenní, bez větších skvrn a bez cizích přísad.Pak ji zkuste rozetřít mezi prsty – kvalitní výrobek skřípe a drobí se.Pokud se mouka sroluje do hrudky, znamená to, že zvlhla.

    Mouku můžete také ochutnat podle chuti – měla by být neutrální.Pokud cítíte hořkost nebo zatuchlý zápach, je lepší takovou mouku vyhodit a nepoužívat ji k jídlu.Některé hospodyně ředí malé množství mouky vodou v poměru 1:1. Mouka se pak může použít i na přípravu pokrmů.Pokud mouka zůstane bílá a na dně nádoby se netvoří usazeniny, znamená to, že výrobek je kvalitní.

    Jaký druh mouky je nejzdravější

    Kromě pšeničné mouky existuje několik dalších druhů mouky.Každý druh má své jedinečné vlastnosti a prospěšné vlastnosti:

  • Žito – obsahuje vitaminy, mangan, zinek a lysin, takže je považováno za nejzdravější.Obsahuje více lepku než pšenice, takže pečivo je těžší a hutnější.
  • Ovesné vločky – bohaté na škrob, bílkoviny, vitaminy A, E a B a křemík.Snižuje obsah kalorií v pečivu a zvyšuje jeho prospěšnost.
  • Rýžová mouka – vysoký obsah škrobu a téměř úplná absence dalších látek činí tuto mouku vhodnou pro příznivce bezlepkové diety.
  • Kukuřičná mouka – obsahuje vlákninu, polynenasycené mastné kyseliny, vitaminy B, A, E a také stopové prvky: hořčík, vápník, železo, fosfor, křemík a bílkoviny.Je užitečná, protože pečivo z ní vyrobené je méně kalorické než pečivo z pšeničné mouky.
  • UNIAN doufá, že vám výše uvedené tipy pomohou při nákupu správného produktu a při přípravě chutných a zdravých pokrmů z něj.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments