HomeTipyNe písek nebo sůl: činidlo na náledí na schodech a chodnících

Ne písek nebo sůl: činidlo na náledí na schodech a chodnících

Při minusových teplotách venku a silných mrazech začíná led – přírodní jev, který způsobuje spoustu nepříjemností.Za prvé, na zledovatělých chodnících nemůžete spěchat do práce – je to velmi kluzké, a za druhé, můžete snadno spadnout a zranit se.UNIAN vám poradí, čím posypat cesty v náledí, abyste se mohli pohodlně pohybovat.

Čím lze posypat led, aby nebyl kluzký – možnosti

Pracovníci bytového a komunálního hospodářství zpravidla používají speciální činidlo na led, které pomáhá učinit povrch chodníku stabilnějším.Oblíbený je také písek a sůl – je to sice dražší metoda, ale velmi známá.Existují však ještě 2 další prostředky, které je docela dobře možné využít, zejména pokud potřebujete pochopit, jak si chodník od ledu nebo schodů očistit sami.

  • Ocet.
  • Obyčejný stolní ocet je šikovným činidlem na led, protože má velmi nízký bod tuhnutí.Pokud ocet nanesete na led, rychle roztaje a voda nestihne zmrznout.Stačí smíchat ocet a vodu v nádobě v poměru 1:1 a problémové místo postříkat rozprašovačem.Pokud je ledová krusta příliš silná, zdvojnásobte množství octa.

  • Jedlá soda.
  • Další rozpočtový prostředek na náledí na silnici, který má doma každý Ukrajinec.Sodu je třeba použít stejným způsobem, jako kdybyste se rozhodli posypat cesty pískem – stačí ošetřit schody nebo chodník práškem z jedlé sody.Působí pomaleji než ocet, ale také dobře rozpouští led.A co víc – zajišťuje trakci mezi botami nebo povrchem cesty a je bezpečný i pro zvířata.

    Prostředek na rozpouštění ledu na silnici

    Někdy se stane, že zjistíte, čím můžete posypat led, aby neklouzal, ale není čas čekat.Pak doporučujeme zkusit led jednoduše odstranit pomocí doma vyrobených směsí.Musíte si vzít:

  • 2 litry horké vody.
  • 1 lžička prostředku na mytí nádobí.
  • 2 lžíce alkoholu.
  • To vše smíchejte v nádobě a přímo z ní naneste domácí činidlo z ledu na cesty, chodník nebo schody.Když led roztaje, lze jej odstranit lopatou a problematická místa posypat jedlou sodou nebo pískem, aby se zabránilo další tvorbě ledu.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments