HomeTipyNe boršč nebo zálivka: jednoduchá jídla z červené řepy

Ne boršč nebo zálivka: jednoduchá jídla z červené řepy

Červená řepa je chutná a zdravá zelenina, kterou si můžete kdykoli koupit v obchodě.Jaké jednoduché pokrmy lze z červené řepy připravit – prozradí UNIAN.

Předpokládá se, že tato zelenina se začala pěstovat v Kyjevské Rusi od X. století.Právě řepa se stala hlavní složkou tradičního ukrajinského boršče, jehož kultura vaření byla zařazena na Seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Kromě oblíbených receptů, jako je boršč a zálivka, se z červené řepy připravuje celá řada teplých i studených pokrmů – polévky, saláty, řízky a falafel, všechny druhy závitků a dokonce i koláče.Zde je několik možností, jaké pokrmy lze z červené řepy bez větší námahy připravit.

Salát z červené řepy se sýrem feta, pomerančem a bylinkami

Složení:

  • Červená řepa – 1 ks.
  • pomeranč – 1 ks
  • sýr feta – 100 g.
  • bylinky (petržel, rukola, ledový salát nebo jiné) – podle chuti.
  • Olivový olej – 4 polévkové lžíce.
  • šťáva z citronu a pomeranče – po 1 polévkové lžíci.
  • hořčičná semínka – 1 lžička.
  • med – 1 lžička.
  • Tento jednoduchý salát je skvělou variantou k pokrmu z červené řepy pečené v troubě.K jeho přípravě je třeba zeleninu péct ve fólii až do úplného upečení při teplotě 180-200 stupňů.Doba pečení závisí na velikosti červené řepy.

    Fetu a červenou řepu (předem oloupanou) nakrájejte na kostičky.Pomeranč zbavíme slupky, fólie a jadérek a rovněž nakrájíme na plátky.Zeleninu nakrájejte nebo natrhejte rukama.

    Smíchejte olivový olej, citrusovou šťávu, med a hořčici a zálivkou přelijte salát.

    Horká polévka z červené řepy

  • červená řepa – 150 g.
  • brambory – 150 g.
  • kuřecí vývar – 500 g.
  • cibule – 100 g.
  • šťáva z poloviny citronu.
  • rajčatový protlak – 1,5 polévkové lžíce.
  • slunečnicový olej na smažení.
  • zakysaná smetana – podle chuti.
  • bylinky (kopr, petržel) – podle chuti.
  • Horká polévka z červené řepy je skvělou variantou toho, co můžete připravit například z červené řepy a brambor, když doma nemáte jiné suroviny na boršč.

    K přípravě je třeba oloupat brambory, nakrájet je na kostičky a dát vařit do vývaru na mírném ohni asi 15 minut.Mezitím nadrobno nakrájenou cibuli pošleme na pánev s rozehřátým olejem, po minutě přidáme nastrouhanou syrovou červenou řepu.Po několika minutách smažení je třeba přidat rajčatový protlak a citronovou šťávu.Dusíme na mírném ohni asi 10 minut.

    Opečenou zeleninu přidáme k bramborám s vývarem.Podle chuti osolte a opepřete.Přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni, dokud nejsou všechny ingredience hotové.Hotovou polévku můžeme ozdobit zelení, podáváme se zakysanou smetanou.

    Carpaccio z červené řepy s originálním dresinkem

  • Červená řepa – 1 ks.
  • zázvor – 20 g.
  • cukr – podle chuti.
  • citronová šťáva – 2 lžičky.
  • citronová kůra – 20 g.
  • sójová omáčka – 2 polévkové lžíce.
  • olivový olej – 1 polévková lžíce.
  • koriandr, máta – podle chuti.
  • Předkrm Carpaccio – vynikající varianta jednoduchého a efektního pokrmu z vařené červené řepy.Zelenina by měla být uvařená, pokud je to žádoucí, ne do úplné připravenosti – aby nebyla syrová, ale zároveň příjemně křupavá.Hotovou řepu je třeba vychladit, nakrájet na tenká kolečka a rozložit na talíř v jedné řadě.Na zálivku smícháme nastrouhaný zázvor, cukr, citronovou kůru a šťávu, sójovou omáčku a olej.Podle potřeby ozdobte koriandrem a mátou.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments