Správný koloděj je ten, který se vaří bez želatiny.Samozřejmě se stává, že i uvařený podle všech pravidel pokrm ne vždy dobře zmrzne.Ale želatinu v případě čehokoli vždycky stihnete přidat – zkusme vařit bez ní.Prozradíme vám, kolik je třeba uvařit coldcracker z kuřecího, vepřového, hovězího masa nebo masové směsi, aby ztuhl sám.
Jak dlouho vařit coldcracker z různých druhů masa
Obecně se koloděje vaří 4-7 hodin.Doba vaření závisí na druhu masa, ze kterého se vaří.Kuřecí a krůtí maso se vaří rychleji, vepřové déle, hovězí ještě déle.V každém případě je třeba se přizpůsobit tomu, že tento proces není rychlý a urychlit ho nelze, jinak se pokrm zkazí.
Pochopme tedy, kolik času je potřeba na uvaření cholodě bez přidání želatiny:
Z kuřete, domácího kohouta, krůty, kachny a husy je třeba cholodě vařit asi 4 hodiny.
Vepřová kolena se vaří déle – asi 5-6 hodin.Vepřová ouška by se měla vařit 2,5-3 hodiny.
Hovězí maso se může vařit o něco déle, ale obecně se hovězí cholodeck vaří také asi 6 hodin.
Pokud připravujete smíšené cholodety – například z vepřového a kuřecího masa, měly by se vařit také 6 hodin, dokud se vepřové maso nerozvaří.Mimochodem, důvtipné hospodyňky se snaží do cholodetů přidávat kuřecí nebo kohoutí maso – věří, že tak pokrm lépe ztuhne.
Pokud chcete proces urychlit, můžete dát cholodets vařit do tlakového hrnce, doba vaření bude 1 až 3 hodiny.
Při používání tlakového hrnce nezapomeňte dodržovat bezpečnostní opatření.
Nejlepší tip: Zda je uzenáč hotový, poznáte snadno podle masa – mělo by být snadno oddělitelné od kostí.A čím déle se zimnice vaří, tím bohatší bude její chuť a lépe ztuhne.
A ještě několik tipů, jak vařit cholodě:
Pokud máte pochybnosti, zda ztuhne, nebo ne, udělejte následující: nalijte malé množství vývaru na talířek, nechte ho vychladnout a dejte ho na chvíli do lednice.Pokud cholodets ztuhne – pak je vše v pořádku, můžete nalít na talíře.
Dříve jsme si řekli, jaký je nejlepší způsob vaření cholodě, aby ztuhla.