HomeTipyMoniliáza ovocných stromů: jak ošetřit sad, aby nedošlo k zahnívání úrody

Moniliáza ovocných stromů: jak ošetřit sad, aby nedošlo k zahnívání úrody

Moniliáza je oblíbené houbové onemocnění peckovin.Houba přezimuje na stromě a na jaře se rychle šíří přes plody.Příznaky moniliózy viděl alespoň jednou každý – plody jsou hnědé a měkké, pokryté bílými tečkami a listy hnědnou a vadnou.Abychom úrodu před nebezpečnou chorobou ochránili, ošetřujeme zahradu na jaře, než se objeví první plody.

Již dříve jsme si řekli, jak zlepšit klíčivost semen, pokud plánujete výsadbu sazenic.

Jak ošetřit stromy na jaře před moniliózou

Ošetření proti chorobě se provádí před objevením prvních květů.Na jaře je nutné zkontrolovat zahradu a odříznout všechny nemocné a suché větve, stejně jako +10 cm zdravé plochy.Odřezky by měly být spáleny.

Před kvetením je třeba zahradu postříkat speciálními fungicidy účinnými proti monilióze.K tomuto účelu lze v agroshopu zakoupit přípravky Topsin-M, Horus nebo Mycosan-B, případně 1% směs Bordeaux.V návodu k přípravku si přečtěte, za jakého počasí je možné postřik provádět.

Podruhé se stromy postříkají stejným přípravkem po objevení prvních květů.A potřetí, pokud je to žádoucí, lze zahradu ošetřit na podzim po sklizni.

Bělení stromů na jaře také pomůže ochránit zahradu před houbami.Do bělidla přidejte fungicid a naneste ho na stromy.Z fungicidů se do bělidla nejčastěji přidává síran měďnatý.

Prevence moniliózy

Chcete-li chránit stromy před houbami, nesázejte je příliš blízko sebe.Mezi jednotlivými výsadbami dodržujte vzdálenost alespoň 4 metry.Před přezimováním nezapomeňte odstranit všechny plody a každý podzim zryjte půdu v blízkosti stromu.

Abyste se vyhnuli budoucím problémům s moniliózou, můžete si koupit speciální odrůdy stromů, které jsou vůči této chorobě odolné.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments