HomeZahradničeníLze mulčovat záhony pilinami: které jsou nevhodné a mohou škodit

Lze mulčovat záhony pilinami: které jsou nevhodné a mohou škodit

Co je to mulčování pilinami a kde je použít, jaký druh pilin je lepší vzít, jakou vrstvu položit a zda se piliny mohou dát do půdy – prozradíme vám všechny nuance použití tohoto zázračného materiálu.

Mulčování pilinami – výhody a nevýhody

Mulčování pilinami je zakrývání půdy pod rostlinami.Mulčování pilinami pomáhá v boji proti plevelům, zadržuje vlhkost v půdě, v létě zabraňuje jejímu přehřívání a v zimě promrzání.Obecně je to v podstatě užitečná věc, i když její použití má i své nevýhody.

Výhody mulčování pilinami:

  • zadržují vlhkost v půdě, takže záhony je třeba méně často zalévat.
  • Pilinový mulč nehrudkuje, takže záhony není třeba kypřit.
  • Piliny zabraňují zvětrávání a vyplavování půdy.
  • chrání půdu před přehřátím v horku a před podchlazením v noci – piliny vyrovnávají teplotu.
  • chrání záhony před plevelem – pokud vyklíčí, je ho velmi málo;
  • v zimě půda méně promrzá – piliny zabraňují vymrznutí ozimé cibule a česneku.
  • Piliny lze použít k pěstování sazenic okurek, paprik a cuket, stejně jako ke klíčení hlíz květin a cibulovin v pilinách.

    .

  • Lze piliny zapravit do půdy? Ano, rozložené piliny činí půdu kyprou, takže je lze aplikovat pod výkop.Je však třeba si uvědomit dvě věci:

  • čerstvé piliny, zejména piliny z jehličnanů, silně okyselují půdu.
  • Čerstvé piliny odebírají z půdy dusík.
  • Také při vysoké vlhkosti (například v noci) se pilinový mulč líbí slimákům – mají v něm domov, ale za suchého počasí se slimáci pilinám naopak vyhýbají.

    Tip: Chcete-li se slimáků zbavit, položte na noc vedle záhonů stará prkna a ráno na nich slimáky posbírejte.

    Jak aplikovat piliny do půdy

    Do půdy je lepší dávat nikoli čerstvé, ale překompostované piliny.Za tímto účelem je pošlete na kompost společně s dalšími organickými látkami (tráva, kejda, slepičí trus, hnůj) a počkejte, až se změní na tmavě hnědou ‚špinavou‘ barvu.Můžete to udělat i jinak: na podzim mulčujte prázdné záhony čerstvými pilinami a na jaře, až rozmrznou, půdu překopejte.

    Pokud nejsou k dispozici žádné piliny, lze přidat čerstvé piliny, ale je třeba dodržet několik pravidel:

    Za prvé, protože piliny okyselují půdu, je třeba ji odkyselit přidáním alkalických materiálů, jako je popel, křída nebo dolomitová moučka; poměr závisí na tom, co na místě roste, a na kyselosti samotné půdy.

    Za druhé je třeba k čerstvým pilinám přidat dusíkaté hnojivo, například močovinu, která při rozkladu přijímá dusík z půdy.

    Jak na to: Rozložte ve vrstvách 3 kbelíky pilin, 200 g močoviny a zalijte kbelíkem (10 litrů) vody.Vrchní část zakryjte fólií a zatěžkejte ji.Piliny lze použít po 2 týdnech.

    Zde je také důležité si uvědomit, že pro piliny, které vložíte do půdy, je potřeba dusíkaté hnojivo.Pokud záhony mulčujete pilinami, není nutné piliny zalévat močovinou, i když můžete.Můžete je také smíchat s čerstvě posekanou trávou nebo s bočními záhony a poté záhony mulčovat.

    Pro mulčování je lepší vzít piliny střední frakce, ale pokud jsou malé, lze je použít, ale budete je muset dodatečně nakypřit.Půdu pokryjte vrstvou o tloušťce 5-8 cm.

    Nezapomeňte také, že lze použít pouze přírodní piliny – z řezání kmenů na řezivo, jaké najdete na pile.Nelze použít piliny ze stavebních materiálů (MDF, dřevotřískové desky a další), protože obsahují lepidlo a další ‚chemikálie‘.

    Kdy a co lze mulčovat čerstvými pilinami

    Záhony se mulčují čerstvými pilinami od konce jara do podzimu.Je třeba mít na paměti následující body:

  • Mulčování lze provádět až po zahřátí půdy na +10-12 stupňů do hloubky 10-12 cm.
  • po vyklíčení semen a dosažení výšky 5-10 cm záhony zamulčujte.
  • Pokud se mulčování provede dříve, zabrání se zahřátí půdy nebo se zabrání růstu mladých sazenic.

    Co lze mulčovat čerstvými pilinami.

    Pilinami lze mulčovat zeleninové záhony, tykve, bobuloviny, keře a květiny.

    Zelenina: rajčata, papriky, lilek, mrkev, červená řepa, česnek (i zimní) a cibule (jarní i zimní).

    Dýně a tykve: okurky, cukety, dýně, melouny, melouny.

    Bobuloviny: rybíz, angrešt, maliny, jahody.

    Květiny: hortenzie, růže, petúnie, pivoňky, gladioly, kanny, kaly a okrasné rostliny.

    Mimochodem, mulčování jahod pilinami je také oblíbené, protože na pilinách zůstávají bobule vždy čisté.

    Mulčované záhony zalévejte opatrně, z konve, aby tlak vody piliny neerodoval.Pokud zaléváte hadicí, použijte režim sprchování.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments