HomeTipyLesk jako nový: jak vyčistit připálenou pánev zvenku i zevnitř

Lesk jako nový: jak vyčistit připálenou pánev zvenku i zevnitř

Každá hospodyňka se alespoň jednou v životě setkala se situací, kdy se její oblíbená pánev pokryla vrstvou oxidu uhelnatého.Stává se to z různých důvodů – ať už bylo jídlo špatně ohřáté, nebo byla nádoba špinavá a oheň na sporáku proměnil tuk ve škváru.UNIAN zjistil, jak vyčistit připálenou nerezovou pánev zvenku i zevnitř a co dělat s nádobím z hliníku.

Jak vyčistit připálenou smaltovanou pánev

Pokud nevíte, jak vyčistit připálenou pánev od kaše, pak se nebojte – na tomto postupu není nic složitého.Stačí si připravit elementární roztok soli (400 g prostředku nasypat do hrnce, zalít teplou vodou) a v této podobě nechat hrnec 4-6 hodin odmočit.Po takovém ‚saunování‘ saze a škvára odpadnou samy a ty části, které byly nejodolnější, lze potřít houbičkou.

Stejně dobře jako sůl pomáhá stolní 9% ocet – ten je třeba také nalít na dno nádoby (zvenku nebo zevnitř), počkat 2-3 hodiny a pak hrnec omýt houbou pod teplou vodou.

DŮLEŽITÉ: abyste se v budoucnu vyhnuli připálení, nevařte mléko ve smaltovaném hrnci ani v něm nevařte mléčnou kaši či těstoviny.

Jak vyčistit připálený hliníkový hrnec

Některé hospodyňky používají v domácnosti hliníkové hrnce, na kterých často ulpívají zbytky jídla nebo mastnoty.I v takovém obtížném případě existuje východisko – poradíme vám, jak vyčistit připálenou pánev pomocí jedlé sody:

  • Na problematické místo (zvenku nebo zevnitř) nasypte jedlou sodu.
  • Zalijte ji teplou vodou, aby se nelepila.
  • Nechte působit 3-4 hodiny.
  • Po uplynutí této doby lze nečistoty a špínu očistit obyčejnou měkkou houbou namočenou ve vodě.Některé hospodyňky nedoporučují čistou jedlou sodu, ale gelové mycí prostředky s obsahem jedlé sody – jsou šetrnější a nepoškrábou kuchyňské náčiní.Pokud to pro vás není důležité, kupte si obyčejnou jedlou sodu.

    Užitečný tip: vnitřek hliníkové pánve můžete vyčistit od sazí tak, že v ní vyvaříte slupky z brambor, cibule nebo plátky jablek – účinné látky v těchto produktech pomohou nečistotám rychleji ‚odejít‘.

    Jak vyčistit pánev z nerezové oceli od připálenin

    Pokud se hrnec připálil – co dělat, aby se nádoba nepoškodila, nepoškrábala a přesně účinně vyčistila, ne každý ví.Nejlépe v takových případech fungují lidové metody – sůl, kyselina citronová, jedlá soda a prací mýdlo.Účinek se zvýší, pokud celou tuto směs vyvaříte, takže postupujte následovně:

  • nastrouhejte 1\2 kostky pracího mýdla.
  • vložte do hrnce.
  • Přidejte 1 lžíci soli a jedlou sodu.
  • 1 lžičku kyseliny citronové.
  • Zalijte 500 ml vody.
  • Postavte na oheň a vařte 20-30 minut.
  • Uvidíte, jak se ze dna nádoby ‚odlepí‘ saze, které pak snadno odstraníte špachtlí a zbylé nečistoty vydrhnete houbičkou.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments