HomeTipyLepší než káva: proč byste měli vyzkoušet čekanku

Lepší než káva: proč byste měli vyzkoušet čekanku

Pro mnohé z nás je nesmírně obtížné odmítnout šálek ochucené kávy, ale někdy je její škodlivost pro organismus příliš velká.Nemusíte se cítit špatně, protože existuje zcela přirozená obdoba – čekanka.

  • Co je to čekanka?
  • Čekanka – přínosy a škodlivost.
  • Jaký je rozdíl mezi granulovanou čekankou a lyofilizovanou?
  • Téměř všichni jsme se s čekankou setkali, jen jsme jí nevěnovali větší pozornost.Ceněna je však především pro svůj kořen, nikoliv pro květy.

    Co je to čekanka?

    Čekanka je vytrvalá rostlina, která roste téměř ve všech oblastech Ukrajiny.Možná jste viděli modré košíčkové květy čekanky uprostřed vytrvalých polních květin.Čekankový nápoj se vyrábí z rozemletého kořene této rostliny.

    Čekanka-přínos a škodlivost

    Existuje mnoho důvodů, proč tomuto nápoji věnovat pozornost.Čekanka je rostlina bohatá na inulin, takže prospívá střevům.Šálek čekanky snadno pomůže vypořádat se s těžkostí v žaludku, zlepšuje trávení a zbavuje nadýmání.

    Kromě toho čekanka obsahuje betakaroten, vitamin E, kyselinu listovou, thiamin a riboflavin.Všechny tyto látky pomáhají normalizovat kardiovaskulární a imunitní systém a zlepšují pozornost.

    Největší předností čekanky je její chuť, která se blíží kávě.Neovlivňuje však krevní tlak, takže je bezpečná pro děti, těhotné ženy a starší lidi.Nejčastěji lékaři doporučují čekanku místo kávy.

    Čekanka má však i některé nevýhody.Lékaři identifikují několik hlavních skupin lidí, kteří by čekanku pít neměli.Lidem s určitými diagnózami je pití čekanky přísně zakázáno.Týká se to zejména osob s křečovými žilami, hemoroidy a močovými kameny.Pokud trpíte nějakým chronickým onemocněním, je vhodné se o pití čekanky poradit s lékařem.

    Kromě toho je čekanka alergenem.Proto by alergici měli tento nápoj užívat s opatrností, zejména pokud jsou alergičtí na citrusové plody.

    Jaký je rozdíl mezi granulovanou čekankou a lyofilizovanou čekankou?

    Existuje rozdíl mezi granulovanou a lyofilizovanou čekankou.Hlavní rozdíl spočívá ve způsobu jejich zpracování.Granulovaná čekanka se před balením navíc praží, zatímco lyofilizovaná čekanka se suší a drtí.Obě varianty však mají stejné výhody.

    Pokud tedy stále váháte, která čekanka je nejlepší k pití, zkuste lyofilizovanou a granulovanou.Vyberte si ten, který vám chutná lépe.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments