HomeTipyKysané zelí jako od babičky: vaření křupavého zelí s cukrem nebo bez...

Kysané zelí jako od babičky: vaření křupavého zelí s cukrem nebo bez cukru, voda

S nástupem chladného počasí chce mnoho lidí jíst více zeleniny, ale okurky a rajčata kvůli sezónnosti ‚raketově‘ zdražují, ale zelí tak drahé není.Proto zkušené hospodyňky kysají zelí, protože tato svačinka je velmi rychlá a snadná na přípravu a nevyžaduje mnoho peněz.

V tomto článku se dozvíte, co přidávat do kysaného zelí, aby bylo šťavnaté a křupavé, a zda je třeba do kysaného zelí přidávat jeřabiny.Ukazuje se, že ne všechna koření a další přísady úspěšně zvýrazní chuť zelí, existují takové ‚přísady‘, které svačinu zcela zkazí.

  • Jeřabiny – přidávat do zelí, nebo ne.
  • Recept na kysané zelí pro rychlou přípravu.
  • Recept na kysané zelí s vodou.
  • Jeřabiny – přidávat do zelí nebo nepřidávat

    Samotné jeřabiny mají hořkou chuť, kterou si málokdo oblíbí.Pokud však přidáte bobule do zelí, vznikne velmi neobvyklá svačinka, která osloví ty, kteří mají rádi trochu pikantnosti a koření.

    Kysané zelí s jeřabinami, co budete potřebovat:

  • 3 kg zelí,.
  • 3 mrkve,.
  • 150-200 g jeřabin,.
  • 2 zelená jablka,.
  • 3 polévkové lžíce soli.
  • Zelí nakrouhej, mrkev nastrouhej a jablka nakrájej na tenké plátky.Z jeřabin odstraň ocásky.Zelí dobře posypeme solí.Pak vezměte sklenici vhodné velikosti a natupírujte do ní zelí a mrkev, střídavě s vrstvami bobulí a jeřabin.Není třeba přidávat vodu ani slaný nálev.Tajemství spočívá v silném stlačení zelí, které pak pustí šťávu a ta bude stačit k zahájení procesu kvašení.Takové kysané zelí ve sklenici bez nálevu se skladuje v chladničce nebo na chladném místě, čas od času je třeba zelí propíchnout dřevěnou špejlí a dostat se na dno sklenice.

    Předpokládá se, že nejsprávnější recept na kysané zelí je verze bez přidání vody / foto ua.depositphotos.com.

    Recept na kysané zelí pro rychlou přípravu

    Pokud nemáte rádi koření a myslíte si, že kysané zelí ve sklenici bez nálevu by mělo být sladké, měli byste zkusit jiný recept.Pokud stále pochybujete o tom, zda je třeba do kysaného zelí přidávat cukr, pak jste tuto dobrotu prostě nikdy nezkusili.Kysané zelí jako od babičky – na tuhle chuť nikdy nezapomenete.

    Kysané zelí ve sklenici s cukrem je velmi křupavé a rychle připravené.Pro tento recept budete potřebovat:

  • 2 kg zelí,.
  • 2 mrkve,.
  • 1-2 lžičky cukru,.
  • sůl podle chuti.
  • Příprava nezabere mnoho času: zelí nakrouháme, mrkev nastrouháme a zeleninu ve sklenici pevně utěsníme a zalijeme cukrem a solí.Poté je třeba zelí vložit pod tlakem a pravidelně propichovat celý obsah sklenice špejlí nebo nožem.

    Recept na kysané zelí s vodou

    Předpokládá se, že nejsprávnější recept na kysané zelí je verze bez přidání vody.Existuje však i jiný recept na kysané zelí.Je vhodný pro staré zelí, které může dávat příliš málo šťávy, což způsobuje jeho ztmavnutí a nekvašení.Mnoho lidí neví, jaké koření se může do kysaného zelí přidávat, a tak experimentují a získají nechutnou svačinu.Postupujte podle již vyzkoušených receptů a vynechte zbytečné přísady.

    Recept na kysané zelí s vodou – co potřebujete:

  • Přibližně 2 – 2,5 kg zelí,.
  • 2-3 středně velké mrkve,.
  • trochu oregana, pepře a semínek kopru.
  • Pro přípravu nálevu rozpusťte 3 lžíce cukru a 2 lžíce cukru v litru vody, vzniklý nálev převařte a nezapomeňte ho vychladit.Poté nakrouháme zelí a mrkev, hustě je ‚napěchujeme‘ do sklenice a zalijeme kořením.Poté zelí zalijte studeným nálevem a počkejte 2-3 dny.Hrdlo sklenice by mělo být zakryto gázou a samotnou nádobu je lepší dát do mísy nebo umyvadla, aby voda, která začne během procesu kvašení vytékat, nešpinila vše kolem.

    Řekneme vám také, kdo by neměl jíst kysané zelí.Tato pochutina je nebezpečná pro lidi s gastrointestinálními problémy.Nadbytek soli v zelí navíc může vést k zadržování tekutin v těle, což způsobuje otoky a může způsobit prudké zvýšení krevního tlaku.

    Připomeňme, že již dříve UNIAN informoval o tom, jak zdarma vytápět místnost bez elektřiny a plynu.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments