HomeTipyKteré potraviny můžete jíst po datu spotřeby a které ne: užitečný seznam

Které potraviny můžete jíst po datu spotřeby a které ne: užitečný seznam

Při nákupu toho či onoho výrobku vždy věnujeme pozornost obalu, kde je uvedeno datum použitelnosti výrobku.Bohužel některé obchody toto datum ‚přebíjejí‘, aby prodloužily přítomnost výrobku v regálu, ale i když koupíme čerstvý výrobek, může ještě dát bohuţel duţí, leţet v lednici.

UNIAN vám prozradí, zda můžete jíst mléčné výrobky po datu spotřeby, a podělí se s vámi o seznam potravin, které je lepší okamžitě vyhodit.

Jaké potraviny lze jíst po datu spotřeby – seznam

Odborníci uvádějí osm výrobků, které se po uplynutí doby použitelnosti nestávají pro člověka nebezpečnými.Lze je jíst, ale je důležité znát některá pravidla:

  • vejce – při teplotě 4 °C v chladničce mohou kuřecí dárky ‚žít‘ ještě 4-5 týdnů po datu spotřeby.
  • Chléb – v chladničce vydrží 5-7 dní, v mrazničce 3-6 měsíců.
  • Těstoviny – ve velké nádobě a na chladném a suchém místě je lze skladovat volně po dobu jednoho až dvou let od konečného data spotřeby.
  • Snídaňové cereálie – neotevřené lze skladovat 6-8 měsíců po datu použitelnosti, neotevřené lze skladovat 4-6 měsíců po datu použitelnosti, neotevřené lze skladovat 4-6 měsíců po datu použitelnosti.
  • Mléko – uzavřený sáček si zachová vlastnosti mléka po dobu jednoho měsíce po konečném datu expirace a otevřený sáček – 7-10 dní.
  • Jogurt – neotevřený jogurt bude ‚žít‘ 3 týdny po datu spotřeby, jogurt s potiskem – 1 týden.
  • Podle odborníků na výživu lze do tohoto seznamu zařadit i med a arašídovou pastu – tyto výrobky se zpravidla skladují dlouhou dobu na suchém a tmavém místě, zejména pokud jsou uzavřené.

    Navzdory věrnosti výše uvedených výrobků je třeba být obzvláště opatrný u ‚mléčných výrobků‘ – můžete je skladovat a dále konzumovat pouze tehdy, pokud nezískaly specifický zápach nebo plíseň.

    Můžete jíst prošlé uzeniny – seznam zakázaných výrobků

    Možnosti potravin, které jsme popsali výše, se týkají nenáročných výrobků, které lze konzumovat po uplynutí doby použitelnosti.Existují však i výrobky, které nesnesou zanedbání – pokud něco z níže uvedeného seznamu propadne, je nejlepší to rovnou poslat do koše:

  • Mleté maso – uchovává se v chladničce maximálně 12 hodin při 4 °C, pak zmizí a stává se nevhodným ke konzumaci.
  • Mleté ryby – lze skladovat v chladničce po dobu dvou hodin nebo v mrazničce po dobu dvou měsíců.
  • měkké sýry – obvykle se zkazí do druhého dne, jsou lepkavé a šupinaté.
  • bobuloviny – čerstvé bobule lze skladovat maximálně 2 dny, poté se pokrývají tmavými skvrnami, produkují šťávu a uvolňují mykotoxiny.
  • Zeleninové šťávy – na rozdíl od ovocných šťáv neobsahují kyseliny, takže rychle zkysnou a mohou způsobit těžkou otravu.
  • Mořské plody – lze je skladovat nejdéle tři dny a je lepší je sníst ihned po zakoupení.
  • Klobásy, salámy, baliky, buřty – všechny druhy kusů masa lze uchovávat v chladničce maximálně 3-5 dní.
  • Kuřecí maso, maso, vnitřnosti – uchovávejte v chladničce maximálně 3 dny při teplotě 0-4 °C nebo vařte ihned po zakoupení.
  • Mimochodem, co se týče posledního bodu – odborníci na výživu doporučují kupovat vždy chlazené maso, nikoliv mražené.Tak máte menší šanci, že si domů přinesete již prošlý výrobek.Pokud však bylo maso zmraženo, mělo by se po rozmrazení ihned uvařit.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments