HomeTipyKteré nádobí lze a nelze vložit do trouby: tipy pro úspěšné pečení

Které nádobí lze a nelze vložit do trouby: tipy pro úspěšné pečení

Ne všechno nádobí je vhodné pro pečení v troubě.Aby bylo pečení příjemné a bezpečné a aby se výrobky nepřipálily, je třeba vybrat správné nádobí.Výrobky, které nejsou vhodné do trouby, mohou vlivem vysoké teploty prasknout nebo se roztavit a způsobit mnoho problémů.

  • Jaké nádobí by se nemělo vkládat do trouby.
  • Které nádobí by se mělo v troubě používat s opatrností.
  • Jaké nádobí lze vkládat do trouby: zvláštnosti jednotlivých materiálů.
  • Dříve jsme si řekli, co dát do trouby, pokud se spodní část pečiva připaluje.

    Jaké nádobí by se nemělo dávat do trouby

  • Plastové nádobí.Do trouby je přísně zakázáno vkládat plastové výrobky a nádobí s plastovými prvky.Tento materiál se taví při vysoké teplotě a také uvolňuje toxické látky.
  • Papír a lepenka.Tyto materiály se při vysokých teplotách snadno vznítí, proto je lepší s nimi neriskovat.Výjimkou jsou papírové formy na košíčky.Jsou napuštěny speciální látkou a do trouby se smí.
  • Dřevo.Dřevo se v troubě pravděpodobně nezapálí, ale může ztmavnout a popraskat.Upozorňujeme také, že do trouby by se neměly vkládat hrnce a pánve s dřevěnými rukojeťmi.
  • Které nádobí by se mělo v troubě používat opatrně

    Tyto materiály lze používat k pečení, ale je dobré znát některá pravidla.Při nedodržení bezpečnostních zásad se nádobí zkazí.

  • Hliníkové nádobí.Hliník sám o sobě dobře odolává vysokým teplotám, ale při styku s kyselinou materiál uvolňuje toxické látky.Proto by se v hliníkovém nádobí neměly péct pokrmy s citronem, kyselými plody a maso v kyselé marinádě.
  • Smaltované nádobí.Smaltované nádobí by se nemělo vkládat do horké trouby, jinak materiál v důsledku prudké změny teploty popraská.Smaltovaný hrnec nebo mísa by se měly vkládat pouze do studené trouby.Kromě toho by se smaltované nádobí nemělo zahřívat na teplotu vyšší než 250 °C.Je zakázáno používat takové nádobí, pokud má praskliny jakékoliv velikosti.
  • Skleněné nádobí.Pokud není sklo označeno jako žáruvzdorné, mělo by se s ním zacházet opatrně.Stejně jako smalt by se sklo nemělo vkládat do horké trouby, jinak se na něm vytvoří praskliny.Skleněné nádobí se vkládá do studené trouby a po upečení se nevytahuje ihned, ale otevřou se dvířka a materiál se nechá trochu vychladnout.Je zakázáno používat takové nádobí, pokud má praskliny jakékoliv velikosti.
  • Mísa pro přípravu více druhů pokrmů.Multicookerové mísy jsou konvenčně vhodné pro pečení, ale měly by se používat pouze v případě, že není nic lepšího.Kvůli tenkému dnu se v nich jídlo může připálit.Mísa se nesmí zahřívat na více než 200 °C.
  • Jaké nádobí lze vložit do trouby: vlastnosti jednotlivých materiálů

  • Ocel.Nádobí z nerezové oceli s nepřilnavým povrchem je pro pečení velmi oblíbené.Je to krásný, lehký a žáruvzdorný materiál.Ocel se snadno poškrábe, takže v takovém nádobí nemůžete jídlo krájet nožem.
  • Litinové nádobí.Litinové pánve a hrnce s dlouhou životností a odolností se nebojí ani nejvyšších teplot.Takové nádobí se rychle zahřívá a jídlo se v něm rychleji uvaří.Velkou nevýhodou litinových výrobků je jejich vysoká hmotnost.
  • Keramika.Keramické nádobí dobře udržuje teplo a rychle se zahřívá.Jídlo se v něm vaří rovnoměrně a zachovává si maximální užitek.Nevýhodou keramických pečicích forem je jejich vysoká cena a náročná údržba.Po použití je třeba je ihned umýt.
  • Žáruvzdorné sklo.Tepelně odolné skleněné nádobí lze používat jak v troubách, tak v elektrických troubách.Snáší vysoké teploty, snadno se čistí a nereaguje s výrobky.Také přes průhledné sklo můžete sledovat proces vaření.
  • Silikon.Silikonové formy se používají především k přípravě dezertů a sušenek.Odolávají teplotám až do 250°.Přibližně po 5 letech od zakoupení se materiál stává toxickým, proto by se měl pravidelně měnit.
  • Hliněné hrnce.Takové nádobí se již dlouho používá k vaření prvních a druhých chodů.Kaše, polévky a dušené pokrmy z hliněného hrnce mají jedinečnou chuť.V hliněných hrncích se všechny produkty dobře propečou, můžete v nich uvařit i to nejtvrdší maso.
  • Plechy na pečení.Plech na pečení se obvykle prodává s troubou, takže je přesně vhodný pro pečení.Obvykle jsou vyrobeny ze směsi oceli a hliníku.Pečicí plechy se silným dnem jsou vhodné pro pečení těsta, koláčů a pizzy, zatímco maso a ryby se nejlépe pečou na plechu s mřížkou.
  • Pánev na pečení.Hluboká kulatá pánev se dvěma uchy je speciálně navržena pro pečení.Díky svému speciálnímu tvaru se pokrm dobře propeče a nasákne vlastní šťávou.
  • Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments