HomeTipyKteré houby lze sbírat nyní: 5 jedlých exemplářů ze září

Které houby lze sbírat nyní: 5 jedlých exemplářů ze září

Houby jsou skutečnou zásobárnou bílkovin a výživnou pochoutkou pro každého.Můžete si je koupit v obchodě nebo na trhu, ale mnohem zajímavější je najít si je v lese sami.UNIAN vám poradí, které houby je třeba v září sbírat a jak jednotlivé druhy rozeznat.

Dříve jsme si povídali o tom, jak správně sbírat houby v lese.

Jaké druhy hub existují – klasifikace

Než se vydáte do lesa sbírat houby, je důležité pochopit jejich druhy a rozdíly.Zkušení houbaři dělí tento produkt na čtyři druhy:

Jedlé – bezpečné, lze je konzumovat i v syrové podobě.

  • podmíněně jedlé – nelze konzumovat syrové, ale lze je sušit a namáčet.
  • nejedlý – bezpečný, ale nechutný.
  • Jedovatý – životu nebezpečný kvůli velkému množství toxinů.
  • Houby se také dělí na výživné, méně výživné, průměrné a méně hodnotné.Tato klasifikace je spíše lidová a je vlastní některým houbám na čistě individuálním základě.

    Jaké jedlé houby rostou na podzim v září

    Každé roční období má své jedinečné plodnice – v určitém měsíci je snadnější je najít.V září tomu tak rozhodně je – mezi oblíbené zářijové houby se řadí pouze šest druhů hub.

    Houby.

    Tyto houby lze nalézt na pařezech nebo na kmenech stromů a nejsnáze je najdete v lesních houštinách.Klobouk opěrek je kulatý, vyklenutý, až 8 cm v průměru, třeň je až 15 cm vysoký, dutý, na vrcholu s prstenem.Barva houby je světle béžová.Houby rostou v rodinách a mají rády vysokou vlhkost, proto jsou vždy hojné v místech padlých stromů a spadaného listí.

    Maslitá.

    Patří k nejoblíbenějším a nejoblíbenějším houbám Ukrajinců, roste na dobře osvětlených mýtinách a okrajích lesů.Mají vypouklý, slizký klobouk o průměru 13 cm.Barva se pohybuje od hnědé se žlutým nádechem až po tmavě hnědou.Stonek je až 10 cm vysoký, bez vrcholového prstence.Právě máslovky lze vařit, smažit, nakládat a připravovat na zimu.

    Dříve jsme hovořili o tom, jak připravit houby masáky.

    Hříbky masité.

    Tento druh houby je považován za nejcennější a nejchutnější, klobouk má průměr až 45 cm, barva se stářím mění z olivové na hnědou.Stopka má průměr až 26 cm, směrem dolů se rozšiřuje, je hladká, s jemnou povrchovou síťkou.Bílé houby se dají podle potřeby tepelně upravit nebo z nich lze připravit zimní zavařeninu.Tyto houby mohou růst jednotlivě nebo ve skupinách v různých typech lesů.

    Černá hruška.

    Jedná se o největší zářijovou houbu a mnoho lidí ji používá k přípravě zimních pokrmů.Klobouk houby má průměr až 32 cm a barvu od olivové po černou (v závislosti na stáří).Výška stopky je až 20 cm.Nejčastěji žijí hřiby s černou čepičkou ve smíšených lesích, kde je více bříz.Takovou houbu lze zmrazit nebo konzervovat, ale sušení se nedoporučuje – ztrácí své užitečné vlastnosti.

    Hlíva ústřičná.

    Hlíva se vyskytuje v listnatých lesích, roste na stromech.Pozoruhodné je, že hlíva ústřičná se objevuje koncem srpna a mizí až blíže k zimě.Zkušení houbaři radí řezat hlívu ústřičnou, jejíž průměr klobouků nepřesahuje 10 cm.Domnívají se, že je lepší jíst pouze kloboučky a tvrdé nožičky vyhodit, ale ve skutečnosti je stačí dlouho tepelně upravovat.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments