HomeTipyKteré bobule jsou pro člověka nebezpečné: 5 nejjedovatějších rostlin

Které bobule jsou pro člověka nebezpečné: 5 nejjedovatějších rostlin

Na rozdíl od tropických lesů není v mírném kontinentálním podnebí tolik životu nebezpečných rostlin.Přesto se občas najdou – zástupci flóry, kteří mohou způsobit vážné poškození zdraví.UNIAN vám prozradí, jaké jsou jedlé a nejedlé lesní plody.

Dříve jsme hovořili o tom, jak si vybrat kvalitní med.

Jaké plody nejsou jedlé – seznam

Jedovaté bobule – název / depositphotos.com.

Hlavním nebezpečím lesních bobulí je jejich atraktivní vzhled.Často jsou plody zbarveny v jasně červených, tmavě modrých nebo žlutých odstínech a taková barevnost nemůže nezaujmout zvědavce, zejména dítě.

Květnová konvalinka.

Překvapivé, ale faktem je, že květina, kterou milují naprosto všichni dospělí i děti, je považována za nebezpečnou.Rostlina obsahuje jed konvalatoxin, který v nadbytku může vyvolat otravu.Proto je nebezpečná i voda, ve které květy stály.Největší hrozbu představují plody, které jsou viditelné ve fázi dozrávání barvy – jasně červené bobule.Stačí tři nebo čtyři kusy, aby byl výsledek smrtelný.

Vlčí bobule.

Rostlina, o které každý slyšel, začíná kvést na jaře a plody se objevují blíže k srpnu.Červenooranžové kuličky je přísně zakázáno jíst, ale nebezpečné nejsou jen ony, ale i kůra rostliny.Při styku s kůží způsobuje dermatitidu, zarudnutí a puchýře.

Belladonna: V případě, že se jedná o rostlinu, která je v rozporu s pravidly pro léčbu, je třeba ji použít jako léčivý přípravek.

Alkaloidy jsou jedovaté látky, jejichž koncentrace v těchto bobulích překračuje všechny přípustné limity.Předávkování způsobuje poruchy dýchacího a kardiovaskulárního systému a často způsobuje smrt.V dávných dobách používaly dívky tyto bobule ke kosmetickým účelům – kapaly si je do očí, aby jim dodaly svůdný lesk, a také si je natíraly na tváře, čímž získaly ruměnec.

Vraní oko.

Této plodině se také říká ‚vlčí bobule‘ a plody lze snadno zaměnit s borůvkami nebo černým rybízem.Liší se pouze vzhledem, kdy je jediná bobule mezi čtyřmi listy rozloženými do tvaru ‚růžice‘.Celá rostlina je jedovatá – nebezpečné jsou listy, plody i kořeny.

Červený bez černý.

Klasický černý bez má silný zápach, který lidé těžko snášejí, zejména v horkém počasí.Velké červené plody jsou nepříjemné na chuť, takže se nevyplatí je zkoušet.Mnoho lidí si plete černý bez s jeřábem, ale taková nedbalost hrozí otravou, zejména pokud sníte nezralé plody.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments