HomeTipyKolik soli potřebujete při nakládání zelí: jednoduché a účinné tipy

Kolik soli potřebujete při nakládání zelí: jednoduché a účinné tipy

Jedním z nejoblíbenějších a nejoblíbenějších nakládaných plodů na zimu je zelí.Jeho příprava nevyžaduje příliš mnoho úsilí, ale zabere nějaký čas.

Do čeho nakládat zelí

Nejběžnějšími sklenicemi na nakládání zelí jsou třílitrové skleněné sklenice.A pokud plánujete kvašení většího množství, pak byste měli zvolit smaltovaný kbelík s víkem.

Pro nakládání zelí tedy potřebujete samotné zelí a mrkev, také není nepodstatné, kolik soli při nakládání zelí potřebujete.

Kolik soli je třeba přidat při kysání zelí

Začněme tím, kolik soli je potřeba na 3litrovou sklenici zelí: do této nádoby se vejdou asi 3 kg krouhaného zelí, takže potřebujeme 3 lžíce.soli bez skluzu.Všimněte si, že sůl není jodidovaná, ale obyčejná sůl.

Kolik mrkve na 1 kg zelí: spočítejte si, že na 1 kg zelí potřebujete 300 g nahrubo nastrouhané mrkve.

Pokud se rozhodnete pro větší množství, budete muset vypočítat, kolik soli potřebujete na 10 litrů vody na solení zelí.

Předpokládá se, že při kysání zelí je optimální množství soli na 10 litrů vody 400 gramů.Mluvíme o hrubé mořské soli – je třeba ji rozpustit ve vodě a poté přidat do zelí.

Kolik soli a mrkve na 10 kg zelí

Pokud se rozhodnete kysat zelí s mrkví, měla by být přijata v množství 3 % hmotnosti zelí, to znamená 300 g mrkve na 10 kg zelí.Ale soli na 10 kg zelí by mělo být 200 gramů, tedy 8 polévkových lžic bez skluzavky.

Nyní si ujasníme, kolik soli potřebujeme na kysané zelí na 1 litr vody.Dvě polévkové lžíce soli jsou přesně tolik, kolik soli potřebujete na 1 litr vody k nakládání zelí.

A zde je uvedeno, kolik soli a cukru se přidává do kysaného zelí – jako příklad uvádíme jednoduchý recept:

Ingredience: Kyselé zelí, které se vaří ve vodě, je vhodné pro přípravu zelného nápoje:

  • Zelí – 1 zelí o hmotnosti 2,5 kg, po nakrouhání nám zbude asi 2 kg zelí.
  • mrkev – 3-4 ks.
  • sůl – 2 polévkové lžíce.
  • cukr – 2 polévkové lžíce.
  • voda – 0,5 litru (přibližně).
  • Pokud chcete naložit například čtvrtky zelí nebo jen velké kusy, je lepší si k tomu připravit nálev.Musíte si zjistit, kolik soli na kbelík vody pro solení zelí bude potřeba.Obvykle je to 380 gramů na 10 litrů vody.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments