HomeZahradničeníKdy vykopávat česnek: nepropásněte vhodný okamžik, abyste nepřišli o úrodu

Kdy vykopávat česnek: nepropásněte vhodný okamžik, abyste nepřišli o úrodu

Česnek je jedním z nejnenáročnějších druhů zeleniny na zahradě.Nepotřebuje žádnou zvláštní péči ani pravidelnou zálivku.Má však jednu zvláštnost – je důležité ho vykopat včas, aby nebyl mladý, ale ani přezrálý.Prozradíme vám, kdy můžete česnek vykopat a jak ho po sklizni uskladnit.

  • Jak zjistit, že je česnek připraven ke sklizni.
  • Kdy vykopávat ozimý česnek.
  • Kdy kopat jarní česnek.
  • Jak správně kopat a uchovávat česnek.
  • Jak zjistit, že je česnek připraven ke sklizni

    Zimní a jarní česnek mají rozdílné termíny sklizně.Zimní česnek (ten, který je vysazen na podzim) se zpravidla ve středním pásmu vykopává od poloviny července do začátku srpna.Jarní česnek (ten, který se vysazuje na jaře) se sklízí později, od druhé poloviny srpna do poloviny září.Termín sklizně závisí také na odrůdě: rané odrůdy jsou hotové za 85-90 dní, pozdní za 100-110 dní.Ale je prostě nemožné přesně říci, k jakému datu by měl být česnek vykopán.Hodně záleží na regionu, počasí a vlastnostech půdy.Proto, abyste zjistili, zda můžete česnek vykopat, nebo ještě ne, se lidé naučili zaměřit se na několik základních znaků.

    Kdy kopat zimní česnek

    Existuje několik způsobů, jak určit, kdy česnek vykopat:

  • Nejjednodušší je pozorovat jeho šipky.K tomu slouží několik ‚kontrolních‘ šipek, které jsou na česneku ponechány po jejich odstranění.Jakmile se šipka narovnala a stala se vzhůru, krabička praskla a ukázala semena – je čas kopat.
  • lze řídit také podle peří a listů: dvě spodní pera by měla být zcela suchá a horní listy by měly začít žloutnout.
  • Vykopejte na lůžku několik česneku – pokud se kořen z jasně bílé stal světle šedý a začal vysychat, pak můžete vykopat celý.
  • Také u zralého česneku by měla být slupka silná a suchá, fialové nebo bílé barvy, v závislosti na odrůdě.

    Kdy vykopávat štiplavý česnek

    Pro jarní česnek ‚fungují‘ stejná pravidla jako pro zimní česnek.Existuje však několik dalších příznaků:

  • Česnek přestává růst.
  • Listy a stonky se začínají ukládat.
  • Kořenový krček se scvrkává.
  • Proč je důležité česnek vykopat včas: Je to jednoduché – pokud se to opozdí nebo uspěchá, zelenina se špatně skladuje, může začít hnít a nepřežije do nové sklizně.

    Jak správně vykopat a uskladnit česnek

    Existuje několik základních pravidel pro sklizeň česneku, aby vydržel déle:

  • Asi 1 až 1,5 týdne před sklizní ho nezalévejte.
  • Česnek vykopávejte v suchý den – ráno nebo večer, aktivní polední slunce ho může vysušit.
  • česnek okopávejte vidlemi – rýč ho může poškodit.
  • po sklizni nechte česnek 7-10 dní v dobře větrané místnosti – potřebuje oschnout, proto by měl být rozložený.
  • Po usušení odřízněte stonek (ponechte asi 10 cm) a kořeny.
  • Přezrálý a poškozený česnek dejte stranou a použijte ho jako první.

    Podobná situace je i u cibule – neexistuje jedna univerzální doba pro její sklizeň, protože závisí na regionu, počasí a odrůdě.Existuje však několik jistých příznaků: peří zralé cibule začíná žloutnout a ohýbá se k zemi, krček vysychá a slupka se začíná loupat.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments