HomeTipyKdy sklízet hrozny na zahradě: nepropásněte tyto termíny

Kdy sklízet hrozny na zahradě: nepropásněte tyto termíny

V polovině září se začínají sklízet první hrozny.S tímto procesem není třeba spěchat, protože hrozny po sklizni již nedozrávají.A pokud se opozdíte, bobule v hroznech jednoduše uschnou.

Kdy sklízet hrozny

Doba sklizně hroznů závisí na odrůdě a zeměpisné šířce.Čím jižněji, tím dříve bobule dozrají.V jižních oblastech Ukrajiny je možné sklízet od začátku nebo poloviny září a v severních oblastech – v říjnu.Stolní hrozny lze trhat i po mrazech, ale měly by se ihned konzumovat.

Nejjednodušší způsob, jak určit zralost hroznů, je ochutnat je každé 2-3 dny.Pokud bobule přestávají být sladší, jsou zralé.

Co se týče nejvhodnější denní doby pro sběr hroznů, nejlépe je to odpoledne, kdy jsou bobule suché od rosy na slunci.Hrozny by se také neměly sklízet za deště a 3 dny po dešti.Mokré bobule dlouho nevydrží a vyplaví se z nich kvasinky.

Známky zralosti hroznů

  • Bílé hrozny se považují za zralé, když je jejich slupka tenká a průhledná.
  • U modrých hroznů je dužina bohatší a slupka tmavší.
  • Stopka hroznu zralých hroznů se orosí.
  • Bobule by se měly snadno oddělit od hroznu.
  • Semena se zbarví do světle hnědé barvy a lze je snadno oddělit od dužiny.
  • Zralé hrozny vydávají silnou a příjemnou vůni.
  • Jak správně sklízet hrozny

    Hrozny se sklízejí výhradně ručně pomocí zahradnických nebo zahradnických nůžek.Hrozny se odstřihnou u báze hroznu a bobule se pečlivě uloží do bedny v jedné vrstvě, aby se nepomačkaly.Pokud jsou v hroznech poškozené bobule, je třeba je odstranit, aby ‚nenakazily‘ celé bobule.

    Hrozny by se měly omývat pouze bezprostředně před konzumací nebo vařením.Bobule by se neměly předem omývat, jinak se výrazně sníží jejich trvanlivost.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments