HomeTipyKdy sklízet česnek: příznaky zralé úrody

Kdy sklízet česnek: příznaky zralé úrody

V červenci sklízejí zahradníci a zahrádkáři ozimý česnek.Je důležité zvolit správnou dobu sklizně kultury.Pokud to uděláte příliš brzy, budou stroužky velmi měkké, a pokud sklizeň odložíte, bude taková zelenina skladována velmi krátkou dobu.

Po sklizni je třeba česnek skladovat ve správných podmínkách, aby si stroužky zachovaly čerstvost po dlouhou dobu.Již dříve UNIAN informoval o tom, jak správně skladovat česnek.

  • Kdy sklízet zimní česnek.
  • Kdy sklízet česnek podle lunárního kalendáře.
  • Kdy sklízet letní česnek.
  • Kdy sklízet zimní česnek

    Zimní česnek se sklízí přibližně 100 dní po objevení prvních klíčků.V závislosti na povětrnostních podmínkách je nejvhodnější dobou červenec nebo začátek srpna.Česnek je nejlepší vykopávat brzy ráno nebo za chladného dne, protože sklizeň během vlny veder může stroužky vysušit.

    Vhodnou dobu pro sklizeň česneku můžete určit podle následujících znaků:

  • Spodní listy česneku zasychají a horní listy žloutnou.
  • Slupka česneku je mírně vysušená a tuhá, s fialovým nádechem.
  • Šípky česneku se narovnávají.
  • Pokud se česnek snadno rozdělí na stroužky, je přezrálý a měl by se okamžitě vykopat.
  • Pokud česnek nemá odstraněné šípky, poznáte jeho zralost podle prasklého květu na konci, ze kterého vykukují semena.
  • Kdy sklízet česnek podle lunárního kalendáře

    Někteří dachaři se při sklizni česneku řídí lunárním kalendářem.Lunární výsevní kalendář pro sklizeň česneku doporučuje následující termíny:

  • v červenci: 8., 9., 15., 16., 17., 19., 20., 23., 24., 25. července.
  • V srpnu: 2., 3., 5., 8., 9., 14., 15., 17., 20., 22., 24., 25., 26. srpna.
  • Kdy sklízet letní česnek

    Jarní (tj. na jaře vysazený) česnek se sklízí od poloviny srpna do září.Známky zralého letního česneku jsou následující:

  • Stonky a listy žloutnou a leží na zemi.
  • Česnekový krček nad kořenem zasychá a odlupuje se v šupinách.
  • Hlavička česneku je plně zformovaná a mírně zaschlá.
  • Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments