HomeZahradničeníKdy otevírat růže po zimě: zaměřte se na jedno znamení

Kdy otevírat růže po zimě: zaměřte se na jedno znamení

Růže jsou citlivé na změny teplot.Nebojí se však ani tak mrazů a návratných mrazíků, jako spíše jarních vývratů.Proto je velmi důležité včas odstranit jejich úkryt.Prozradíme vám, kdy na jaře otevřít růže a jak to správně udělat.

Kdy na jaře odstranit kryt z růží

Obvykle se růže otevírají koncem března nebo začátkem dubna.Rok od roku se však neliší, proto je nejlepší orientovat se při otevírání růží nikoli podle kalendáře, ale podle počasí.

Nespěchejte – pokud odstraníte kryt příliš brzy, růže mohou dostat úpal, infekční spáleninu (způsobuje ji houba, která se vyvíjí při nízkých kladných teplotách a dostatku vláhy), uschnout a uhynout.Ani s tím však nemusíte otálet – jejich vysušení může být nebezpečné, zejména pokud jsou květy pokryty fólií, která ‚nedýchá‘.

Proto je třeba nejprve sledovat změny teploty vzduchu, srážek a půdních podmínek.

Zkušení pěstitelé růží radí orientovat se na břízu – jakmile na ní vykvetou první náušnice, znamená to, že půda je již dobře prohřátá a růže se mohou otevřít.

Jak odstranit kryt růží

Růže nemusíte odkrývat hned – dělejte to postupně, aby se květy přizpůsobily.Zde je uvedeno, co je třeba udělat:

  • Kolem keřů vykopejte odvodňovací příkopy, abyste zabránili stagnaci vody po jarních deštích.
  • Je lepší začít otevírat během dne za zamračeného bezvětrného počasí na krátkou dobu a pouze na jedné straně – kvůli provzdušnění.
  • Po opětovném zastínění před slunečními paprsky (mohou způsobit popáleniny kůry) nebo chladem je můžete přikrýt vrstvou prodyšného materiálu, jako je spunbond, tento postup by se měl opakovat po dobu 4-6 dnů nebo dokud se teplo neustálí.
  • Mezi keři je třeba půdu zkypřit a růže můžete také přikrmovat slabým roztokem kravince.

    Důležité: pokud jste odstranili kryt a blíží se chladné počasí, přikryjte keře opět spunbondem nebo lutrasilem.

    Již dříve jsme si řekli, kdy a jak na jaře vysazovat růže.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments