Miliony lidí na světě začínají svůj den šálkem kávy a nejčastěji v tomto šálku – instantní kávou.Vysvětlení je jednoduché: nemusí se vařit a je levnější.UNIAN vám prozradí, jak se instantní káva vyrábí a zda je možné ji pít každý den.
Dříve jsme vám řekli, proč by mohla být cikorka místo kávy lepší.
Jak se vyrábí instantní káva
Rozpustná káva se vyrábí z kávových zrn, která ztratila svůj obchodní vzhled.Přidávají se aromata, sušené mléko a cukr.Existují tři druhy instantní kávy:
Nejlevnější.Kávová zrna se jemně namelou a vloží do vakua, kde jimi prochází kapky tekutiny.Zrnkové částice se poté vysuší a přemění na prášek.
Dražší než prášková, přestože se vyrábí z prášku: znovu se hydratuje párou a zrnka se slepí do granulí.
Považována za nejlepší mezi druhy instantní kávy a nejdražší ze všech.Kávová zrna se rozemelou na prach a zmrazí se vodou a poté se z nich pomocí speciálního stroje vyrobí suché kávové tyčinky.Znovu se melou, aby vznikla větší zrna než prášek.Lyofilizovaná káva se vyrábí bez příchutí – tato technologie umožňuje zachovat skutečnou chuť a aroma.
Rozpustná káva – škody a výhody
Aby bylo jasno: tělu je jedno, jakou instantní kávu pijete, zda levnou nebo drahou – reaguje na ni stejně.
Přínosů instantní kávy není mnoho: má močopudný účinek, a proto pomáhá odstraňovat přebytečnou vodu z těla a odstraňovat otoky.Pozitivní je, že je také levnější než přírodní, rychle se připravuje a pomáhá rychle se rozveselit.
Mínusů instantní kávy je mnohem více:
V instantním nápoji je více kofeinu než v zrnkové kávě.V důsledku častého užívání dochází k rozkolísání nervového systému: člověk se ráno bez šálku kávy těžko zapojuje do práce, stává se podrážděným, nervózním, dochází k nespavosti.
Kardiovaskulární systém kvůli tomu trpí.Také instantní káva obsahuje kyselinu chlorogenovou – ta může způsobit srdeční onemocnění a vyvolat infarkt.
Problémy s koleny nebo bolesti loktů začínají i u mladých lidí.
V důsledku toho se u konzumentů instantní kávy objevuje gastritida, vředy a zvýšená kyselost žaludku.
Kromě toho vede instantní nápoj ke vzniku celulitidy u žen a muži začínají mít kožní problémy.Zde je třeba také poznamenat, že aromatické a chuťové přísady, které se do kávy přidávají, nejsou přirozené a rovněž nepříznivě ovlivňují zdraví.
Je bezpečné pít instantní kávu každý den
Je lepší, když je káva přírodní.Ale pokud opravdu chcete, můžete někdy vypít šálek instantní kávy 30-40 minut po jídle a o dalších 15 minut později vypít sklenici vody, abyste předešli dehydrataci.