HomeTipyKde v lese sbírat lišky a jak je vařit: 3 vydatné recepty

Kde v lese sbírat lišky a jak je vařit: 3 vydatné recepty

Lišky jsou velmi chutné a užitečné houby, které rostou téměř všude na Ukrajině.Tyto dary lesa mají jedinečnou chuť a jsou považovány za jedny z nejchutnějších hub v naší oblasti.Tyto houby jsou ceněny nejen pro svou chuť, ale také pro to, že téměř nikdy nejsou červivé.

Lišky snadno poznáte díky jejich jasné barvě a s jejich přípravou si poradí i nezkušení kuchaři.A pokud si chcete jejich chuť vychutnat po celý rok, můžete si na zimu připravit sušené houby.

Již dříve jsme vám řekli, jaké houby se v srpnu sbírají v ukrajinských lesích.

  • Kde v lese rostou lišky a jak je poznat.
  • Recept na nakládané lišky.
  • Lišky v zakysané smetaně s bylinkami.
  • Smažené brambory s liškami.
  • Kde v lese rostou lišky a jak je poznat

    Lišejníky se vyskytují spíše ve starých borových lesích, i když je lze najít všude.Objevují se v červenci a rostou až do prvních zimních mrazů.Jejich oblíbená stanoviště jsou ve stínu stromů.Tyto houby rostou ve velkých skupinách.Lišky se vyskytují spíše v blízkosti bříz a v mechu.

    Lišky mají hořčicově žlutou barvu, vypouklý klobouk a tenkou stopku, která se směrem k vrcholu rozšiřuje.Lišky mají nejedlé dvojče, lišku nepravou.Na rozdíl od pravých lišek jsou nepravé lišky spíše oranžové nebo načervenalé než žluté.Její klobouk je obvykle plochý, nikoliv vypouklý.Nepravé lišky nejsou jedovaté, ale jsou nechutné.

    Recept na nakládané lišky

  • Voda – 700 ml.
  • Lišky – 0,5 kg.
  • Sůl – 1 polévková lžíce.
  • Cukr – 1 polévková lžíce.
  • Ocet 9% – 40 ml.
  • Hrášek s černým pepřem – 10 ks
  • Vavřínový list – 1 ks
  • Lišky utrhněte a několikrát opláchněte.Velké houby nakrájejte na plátky.V hrnci svařte osolenou vodu.Do vroucí vody vložte lišky a vařte je 10 minut na mírném ohni.Poté vodu z hub slijte.

    Odděleně připravíme marinádu – 700 ml vody, sůl, cukr, bobkový list a pepř.Přiveďte ji k varu.Do marinády vložte lišky a vařte dalších 10 minut.Přilijte ocet, vařte další 3 minuty a vypněte oheň.Houby spolu s marinádou vložte do sterilizovaných sklenic.Uchovávejte na chladném místě.

    Recept na nakládané lišky / foto ua.depositphotos.com.

    Lišky v zakysané smetaně s bylinkami

  • Lišky – 300 g.
  • Zakysaná smetana – 150 g.
  • Cibule – 1 ks
  • Kopr – 2-3 větvičky.
  • Rostlinný olej – 2 stolní litry.
  • Mouka – 1 lžička.
  • Sůl, pepř podle chuti.
  • Lišky několikrát propláchneme a vaříme 20 minut v osolené vodě.Vyjměte je do cedníku.Smíchejte mouku se zakysanou smetanou.Cibuli nakrájejte nahrubo.

    Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a osmažte cibuli dozlatova.Přidejte lišky a smažte další 3 minuty.Přidejte zakysanou smetanu a mouku, osolte a opepřete.Dusíme na mírném ohni 10 minut pod pokličkou.Před podáváním přidejte do pokrmu nasekaný kopr.

    Smažené brambory s liškami

  • Lišky – 500 g.
  • Cibule – 1 ks
  • Brambory – 4 ks
  • Rostlinný olej – 30 g.
  • Koření na brambory.
  • Bylinky podle chuti.
  • Lišky opláchneme, nakrájíme a 15 minut vaříme v osolené vodě.Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte ji na rostlinném oleji do lehce zlatavé barvy.K cibuli přidejte uvařené lišky a společně je 5 minut smažte.Brambory nahrubo nakrájejte a opláchněte.Přidejte brambory na pánev.Za občasného míchání opékejte pod pokličkou 15-20 minut.Ke konci pečení přidejte koření a bylinky podle chuti.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments