HomeTipyJarní superpotravina: jak si připravit šípkový čaj a na co je dobrý

Jarní superpotravina: jak si připravit šípkový čaj a na co je dobrý

Šípek je na Ukrajině rozšířená a velmi užitečná bobule, ze které se vaří aromatický čaj.Odvar z tohoto ovoce posiluje imunitu a snižuje krevní tlak.Příprava čaje ze šípků je velmi jednoduchá a jeho samotnou příjemnou chuť lze doplnit ovocem a kořením.

  • Přínosy a škodlivost šípkového čaje.
  • Šípkový čaj – jak se vaří.
  • Šípkový čaj v termosce.
  • Černý čaj se šípky.
  • Čaj se šípkem, mandarinkou, citronem a kořením.
  • Přínosy a škodlivost šípkového čaje

    Šípky obsahují několikanásobně více vitaminu C než citron.Proto je šípkový čaj velmi užitečný při nachlazení.Dále obsahuje vitaminy B, PP a P, draslík, hořčík, třísloviny.

    Odvar z plodů šípku má silné protizánětlivé účinky a snižuje otoky.Dalším důvodem, proč je šípkový čaj užitečný, je jeho bohatý obsah železa, díky němuž je nápoj velmi vhodný pro srdce a krevní tlak.

    Odpověď na otázku ‚mohou těhotné ženy užívat šípkový čaj‘ je kladná.Tato bobule je pro těhotné ženy velmi užitečná a u kojících žen zlepšuje kvalitu mléka.

    Šípkový čaj škodí – obsahuje hodně kyseliny askorbové a dráždí střevní sliznici, takže ho nelze pít při střevních onemocněních.Má také močopudné účinky, proto by se nápoj neměl pít na noc a před cestováním.

    Šípkový čaj – jak se připravuje

    Lze vařit jak čerstvé, tak sušené plody.V druhém případě bude chuť méně intenzivní.Bobule obou druhů je třeba dobře propláchnout pod kohoutkem.

    Šípkové plody můžete vařit celé nebo drcené.V druhém případě bude čaj aromatičtější.Uvnitř bobulí se však nacházejí drobné pichlavé žmolky, které dráždí žaludeční sliznici.Doporučuje se je odstranit a samotné nakrájené bobule před spařením zabalit do několika vrstev gázy, aby se žmolky rozhodně nedostaly do nápoje.

    Šípkový čaj, jak se vaří / foto ua.depositphotos.com.

    Šípkový čaj v termosce

    Nejjednodušší způsob přípravy šípkového čaje je louhování v termosce.Je žádoucí vzít si nádobu o objemu maximálně 2 litry.

    Bobule na čaj předem opláchněte a propíchněte párátkem na několika místech, pokud jsou celé.Nakrájené bobule zabalte do gázy.Termosku naplňte do jedné třetiny šípky a zalijte horkou vodou (ne vařící) a zašroubujte víčko.Čaj z celých bobulí se louhuje 8-10 hodin a z nasekaných bobulí 2-3 hodiny.V případě potřeby lze přidat cukr.

    Černý čaj se šípky

    Na ochucený černý čaj se šípky budete potřebovat:

  • převařenou vodu – 300 ml.
  • černý čaj – 1 polévková lžíce.
  • šípek – 100 g.
  • Do hrnce nalijte 300 ml vody a postavte na plotnu.Přiveďte k varu.Vsypte šípky a snižte teplotu na minimum.Přikryjte pokličkou a čaj vařte 5 minut.

    Do konvice nalijte na 2 minuty vroucí vodu a vylijte ji – je nutná pro ohřev nádobí.Poté vložíme rozemletý černý čaj a přilijeme odvar ze šípků a lesních plodů.Konvici zakryjte pokličkou a na 15 minut přikryjte utěrkou.Poté je černý čaj se šípky hotový – nalijte ho do šálků a zřeďte vroucí vodou.

    Čaj se šípky, mandarinkou, citronem a kořením

    K přípravě zdravého a aromatického čaje se šípky a citronem budete potřebovat:

  • vodu – 1 litr.
  • celé sušené šípky – 60 g.
  • mandarinka – 1 ks
  • citron – 0,5 ks
  • skořice – 1 tyčinka.
  • badián – 1 hvězdička.
  • Černý nebo zelený čaj – 1 polévková lžíce.
  • V hrnci svaříme 1 litr vody, přidáme skořici, badyán a šípek.Vařte na minimálním ohni po dobu 10 minut.Mandarinku oloupeme a nakrájíme na plátky.Do vody přidejte kůru a čaj, vařte dalších 10 minut.Nápoj stáhněte z ohně a vymačkejte do něj citronovou a mandarinkovou šťávu.Přikryjte pokličkou a nechte 10 minut louhovat.Poté je čaj připraven – doporučujeme jej scedit.

    Přečtěte si také, kdy sbírat šípky a jak je doma usušit.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments