HomeTipyJaký měsíc sklízet mrkev: přesné načasování a klíčová pravidla

Jaký měsíc sklízet mrkev: přesné načasování a klíčová pravidla

Pěstování mrkve a její sklizeň je pracný proces, který je třeba provádět správně, aby veškeré úsilí nepřišlo nazmar.Načasování sklizně závisí na klimatických podmínkách, ale existují znaky, podle kterých poznáte, kdy mrkev vykopat.Více informací o tom, jak a kdy sklízet mrkev, vám poskytne UNIAN.

Dříve jsme vám řekli, kdy odstranit cibuli ze záhonu.

V jakém měsíci sklízet mrkev – pravidla

Termín sklizně mrkve závisí na klimatických podmínkách, vzhledu kořenové plodiny a odrůdě.Existují tři z nich:

  • Raná – dozrává 60-90 dní po vzejití.
  • Středně zralý – dozrává 100-130 dní po objevení se semenáčků.
  • Pozdně zrající – dozrává za 130-150 dní.
  • Raná mrkev se sklízí v červnu, středně zralá mrkev v červenci a srpnu a pozdní mrkev před mrazem.Pozdně zrající mrkev se vysazuje pro zimní skladování, protože za příznivých podmínek a při regulaci teploty se kořenové plodiny bez problémů uchovají až do nové sklizně.

    Odborníci doporučují sklízet mrkev, když teplota okolního vzduchu klesne na přibližně 5 °C.Je lepší to udělat před prvními mrazy – pokud mrkev ‚chytne‘ mráz, začne hnít, bude se hůře skladovat a získá hořkou chuť.

    Mrkev lze sklízet podle vnějších příznaků – pokud spodní listy začaly žloutnout a zasychat, znamená to, že je čas mrkev vykopat.

    Jak správně vykopat mrkev

    Abyste získali bohatou úrodu a zajistili správné skladování kořenových plodin, dodržujte jednoduchá pravidla pro okopávání mrkve:

  • Měsíc před sklizní přestaňte záhony zalévat.
  • Večer za suchého dne mrkev vykopejte.
  • Mrkev vytahujte z kypré půdy rukama, ze suché půdy vidlemi.
  • Okamžitě odstraňte hlízu.
  • Kořenové plodiny nechte na lůžku 1-2 hodiny a poté nečistoty odstraňte rukama.
  • Rozložte mrkev na 24 hodin do tmavé a chladné místnosti a poté ji uložte do sklepa.
  • Při nedodržení pravidel a načasování sklizně mrkve zelenina časem ztratí šťavnatost, přijde o velké množství živin a začne praskat.Tím se nejen zhorší vzhled zeleniny, ale také se zvýší riziko infekce.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments