HomeTipyJak zmrazit cukety na zimu, aby nebyly gumové: tajná metoda

Jak zmrazit cukety na zimu, aby nebyly gumové: tajná metoda

Čerstvá cuketa je skutečnou pokladnicí živin, vitamínů a minerálů.Zmrazení cukety na zimu je dobrou možností, jak si zajistit zdravé potraviny, protože při zmrazení si zelenina zachovává všechny své vlastnosti.UNIAN vám prozradí, v jaké formě můžete cukety zmrazit, abyste si na nich mohli v zimě pochutnat.

Dříve jsme hovořili o tom, jak si na zimu připravit nakládané cukety.

Jak zmrazit cukety na zimu na smažení v kostkách

Cukety důkladně omyjeme a odřízneme stopky, zeleninu nakrájíme na kostičky.Dejte vařit vodu a cukety do ní ponořte na 2-3 minuty.Vroucí vodu s cuketami slijte na cedníku, zeleninu nasypte do hluboké nádoby a zalijte ledovou vodou.Opět scedíme, cukety přendáme na papírovou utěrku a počkáme, až zcela oschnou.

Vezměte plochou misku nebo plech, zakryjte jej potravinovou fólií, rozložte cukety ve vrstvě a pošlete na 3-4 hodiny do mrazáku.Když je zelenina zmražená, přendejte ji do sáčku nebo přendejte do nádoby a vložte zpět do mrazáku.

Jak zmrazit cukety v kolečkách – recept

Cuketu omyjeme, nakrájíme na kolečka, jejichž tloušťka bude alespoň 0,7 cm, dáme vařit vodu, cuketu do ní vložíme na 2-3 minuty.Vroucí vodu spolu s cuketami scedíme na cedníku, zeleninu nasypeme do hluboké nádoby a zalijeme ledovou vodou.

Vodu opět slijte, cukety přendejte na papírovou utěrku a počkejte, až zcela oschnou.Cukety naaranžujte na plochou mísu vyloženou potravinovou fólií.Nechte je v mrazničce 3-4 hodiny, poté je přendejte do nádoby nebo přendejte do sáčku.

Jak zmrazit cukety na zimu na strouhané lívance

Nastrouhanou cuketu lze zmrazit dvěma způsoby.V prvním případě je třeba zeleninu umýt, nastrouhat, vymačkat tekutinu přes gázu.Vložte je do sáčků, odstraňte z nich vzduch a schovejte je do mrazničky.Pokud chcete zmrazit tepelně upravené strouhané cukety, postupujte podle návodu:

  • Nastrouhejte cukety na hrubém struhadle a převařte vodu.
  • Vložíme hlubokou mísu, na ni sítko a přendáme do něj cuketovou směs.
  • Přiveďte k varu a ponořte síto s cuketou do horké vody.
  • Podržte cuketu v horké vodě a poté ji rychle přendejte do ledové vody.
  • Cuketu ve vodě zcela zchlaďte a vymačkejte ji přitlačením ke stěnám síta.
  • Nastrouhanou cuketu vložte do sáčku tak, aby vznikla rovnoměrná, plochá vrstva.
  • DŮLEŽITÉ: nedoporučujeme cukety mačkat rukama – jsou měkké, náchylnější k deformaci a mohou se změnit na kaši.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments