HomeTipyJak zachránit polévku, která přes noc zkysla: nemusíte ji vylévat

Jak zachránit polévku, která přes noc zkysla: nemusíte ji vylévat

Uvařili jste polévku a nechali ji přes noc bez chlazení? Ráno vás pravděpodobně čeká velmi nepříjemné překvapení.Přes noc může zkysnout a stát se nepoužitelnou.Někdy je však možné situaci zachránit.

Prozradíme vám, co můžete dělat, když polévka zkysne, a jak zachránit kyselý vývar.Jak se ukázalo, existuje řada záchranných postupů.Nejprve však musíte vědět, jak si uvědomit, že polévka je pryč.

Jak si uvědomit, že je polévka pryč

Ne každý ví, jak vypadá kyselá polévka.Většinou lze situaci posoudit a pochopit na první pohled.Hlavní příznaky ‚úmyslně‘ kyselé polévky jsou následující:

  • Pokud se juška v polévce stala lepkavou, stala se již zdraví nebezpečnou.Lepkavá kaše svědčí o tom, že se hrnec stal útulnou ubytovnou nebezpečných bakterií.
  • Co dělat, když polévka pění? Přijměte to a nesnažte se pokrm zachránit.Chutná crema se dělá jen u piva.
  • Pokud se polévka zakalila a voda je jakoby špinavá – před sebou máte vývar, který se rozvrstvil.Je nemožné a dokonce nebezpečné jej celý znovu oživit.
  • Pokud polévka začala ‚šustit‘, není již ‚živá‘.Nepříjemný a charakteristický zvuk je těžké zaměnit za něco jiného.Pokud pochybujete a nevíte, co dělat, pokud polévka zpěnila, zamyslete se, zda jste ochotni obětovat zdraví.Polévka, která při zatřesení hrncem ‚šustí‘, jako by se v něm válel pytlík, je nebezpečný jed.
  • Pokud před vámi nechutně páchne a kalí zatuchlou polévku – můžete sníst něco jiného, ale rozhodně ho neriskujte.No, pokud jste nechali hrnec bez chlazení přes noc a první jídlo je jen mírně kyselé – můžete se pokusit ho zachránit.

    Co dělat, když polévka zkysne

    ‚Podezřelá‘ polévka by se měla nejprve uvařit.V průběhu ohřívání určitě rozptýlíte všechny pochybnosti.Jak poznáte, zda je polévka kyselá, když jste ji již uvařili? Jednoduše k ní přičichněte, ale opatrně, abyste se nespálili.

    Ohřátý pokrm, pokud se již stal nebezpečným, bude jednoduše odporně páchnout.Pokud po pěti minutách varu kyselý zápach nepominul, bezpečně se ho zbavte a nelitujte.

    Jak zachránit kyselý vývar a samotnou polévku

    Zkuste do polévky přidat koření, jako je pepř, kari, bobkový list nebo jiné voňavé koření.Situaci mohou zachránit i čerstvé nasekané bylinky, které ‚zabijí‘ kyselou chuť.Do polévky můžete přidat také česnek – suchý nebo čerstvý.

    Jak zachránit kyselou polévku se sodou

    Pokud je vám polévky tak líto, že jste ochotni pokusit se ji zachránit za každou cenu, zkuste jedlou sodu.Budete jí potřebovat štědrou špetku.Polévku s jedlou sodou vařte, až když pokrm ještě nezačne ‚šustit‘ a odporně zapáchat.

    Soda může pomoci sotva zkyslé polévce.Než však takový ‚oživený‘ pokrm sníte, znovu k němu přivoňte.Pokud máte sebemenší pochybnosti, neměli byste to riskovat.

    Zda je možné jíst maso z kyselé polévky

    Často se stává, že polévka přes noc zkysne – co v takovém případě dělat s masem? Nesnažte se zachránit kosti nebo kousky vepřového masa či kuřecí stehna.Jakékoli maso ve zkvašené polévce je nebezpečnou bakteriální bombou.V žádném případě se nepokoušejte maso oplachovat nebo převařovat.Prostě ho vyhoďte a neriskujte, je to velmi nebezpečné.

    Mnoho lidí se mylně domnívá, že kvůli misce polévky můžete také vyzkoušet své štěstí.Nevědí však přesně, co se stane, když snědí kyselou polévku.Můžete dostat vážnou otravu, průjem, zvracení a dokonce skončit v nemocnici.Nesnažte se proto ušetřit peníze tím, že si ušetříte nechutně páchnoucí a kyselý pokrm.Zdraví je mnohem dražší než jídlo.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments