HomeTipyJak vyčistit vnější stranu hrnce od sazí a mastnoty: 5 lidových prostředků

Jak vyčistit vnější stranu hrnce od sazí a mastnoty: 5 lidových prostředků

Zkušené hospodyňky říkají, že než začnete hrnec čistit, je důležité pochopit, z jakého materiálu je vyroben.Pamatujte, že sůl škodí nerezové oceli, kyselinu nelze použít na smalt a jedlou sodu na hliník.Jakýkoli nepřilnavý povlak nesnese abrazivní látky.

UNIAN vám poradí, jak vyčistit hrnec od výparů a nezničit kuchyňské náčiní.

  • Jak vyčistit připálený hrnec pomocí jedlé sody a octa.
  • Jak vyčistit připálený hrnec zvenčí pomocí pracího mýdla.
  • Jak vyčistit připálený hrnec pomocí soli – recept.
  • Jak vyčistit připálený hrnec octem – tipy.
  • Jak vyčistit připálenou pánev kyselinou citronovou – technologie.
  • Dříve jsme hovořili o tom, jak snadno vyčistit pánev od mastnoty a sazí.

    Jak vyčistit připálenou pánev pomocí jedlé sody a octa

    První metodou je kombinace octa a jedlé sody, kterou lze použít k čištění všech druhů hrnců, kromě hliníkových bez nepřilnavého povrchu nebo smaltovaných.Potřebujete: 1:

  • Zřeďte vodu a 9% ocet v poměru 1:1 a přiveďte k varu.
  • Odstavte pánev z ohně, přidejte 2 lžičky jedlé sody a nechte 20-30 minut odstát.
  • Uvidíte, že saze změknou – můžete je seškrábnout špachtlí nebo otřít houbičkou.Na závěr zbývá pánev opláchnout pod tekoucí vodou.

    Pokud chcete umýt staré a příliš špinavé hrnce, musíte je vložit do většího hrnce, nalít do něj roztok a vařit ho spolu se špinavým 1-2 hodiny.

    Jak vyčistit připálený hrnec zvenčí pomocí pracího mýdla

    Tato metoda je vhodná v situacích, kdy jsou pánve pokryty mnoha vrstvami mastnoty a sazí a není již možné je vyčistit.V tomto případě vám pomůže starý sovětský trik.Návod je jednoduchý:

  • Špinavou pánev vložte do velkého hrnce nebo kbelíku, naplňte ji vodou a přiveďte ji k varu.
  • Nastrouhejte mýdlo na praní.
  • Když voda vře, přidejte mýdlo, 1 šálek křemičitého lepidla a 1\3 balení jedlé sody.
  • Vzniklou směs vařte 30-60 minut (v závislosti na stupni znečištění) a poté umyjte jako obvykle.

    Jak vyčistit připálený hrnec se solí – recept

    Pokud máte litinovou nádobu, kotlík nebo smaltovaný hrnec, je pro ně nejlepším čisticím prostředkem sůl.Dokonale pohlcuje mastnotu a rychle odstraňuje saze z kuchyňského nádobí.Tuto technologii použití soli nabízí společnost UNIAN:

  • Na dno pánve nasypte 1\3 sáčků soli a důkladně je potřete papírovou utěrkou namočenou v prostředku na mytí nádobí.
  • Pánev opláchněte pod tekoucí vodou.
  • Silně připálené hrnce je lepší čistit hrubou solí.Pokud se uvnitř vytvořily saze, připravte solný roztok (na 1l.vody 5-6 lžic soli) a vařte jej 30-40 minut.

    Jak vyčistit připálený hrnec octem – tipy

    Pomocí octa můžete vyčistit nejen saze, ale i vodní kámen, berte však v úvahu, že smaltované hrnce tímto způsobem raději neumývejte.Chcete-li tedy dát své kuchyňské nádobí do pořádku, postupujte podle návodu:

  • Dno hrnce zalijte 9% octem a počkejte 2-3 hodiny.
  • Jakmile saze změknou, opatrně je seškrábněte špachtlí.
  • Nakonec stačí pánev několikrát umýt obvyklým způsobem, abyste se zbavili zápachu po octu.

    Jak vyčistit připálenou pánev pomocí kyseliny citronové – technologie

    V případě, že nemáte doma ocet, jedlou sodu nebo prací mýdlo, můžete použít kyselinu citronovou.Nezapomeňte, že tato metoda nebude fungovat, pokud je hrnec smaltovaný.Recept na čištění kuchyňského nádobí je jednoduchý:

  • V hrnci svařte vodu a poté přidejte 2 lžíce kyseliny citronové.
  • Roztok vařte 15-20 minut a stěrkou seškrábněte saze.
  • Nakonec stačí pánev umýt obvyklým způsobem s použitím mycího prostředku.

    DŮLEŽITÉ: pokud jste vyzkoušeli všechny výše uvedené možnosti a žádná z nich nezabrala, budete si muset koupit speciální odstraňovače mastnoty – chemické přípravky, které odstraňují zašlou špínu z pánví.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments