HomeTipyJak vyčistit troubu od mastnoty a oxidu uhelnatého: 5 účinných způsobů

Jak vyčistit troubu od mastnoty a oxidu uhelnatého: 5 účinných způsobů

Těžko se najde člověk, který by odmítl šťavnatý kus masa nebo kuřecí stehno z trouby.Ještě těžší je však najít někoho, kdo bude souhlasit s tím, že po přípravě těchto pokrmů vyčistí sporák.

UNIAN vám poradí, jak vyčistit troubu do lesku i několik dní po hostině.

Jak vyčistit troubu pomocí kyseliny citronové, jedlé sody nebo octa

Domácí čisticí prostředky na trouby / depositphotos.com

Nemusíte kupovat speciální čisticí prostředky, abyste troubu zbavili zašlé mastnoty.V kuchyňské skříňce každé hospodyňky najdete celý arzenál prostředků, které budou konkurovat jakékoli lahvičce ‚chemie‘.

Kyselina citronová nebo citron.

Pokud je nečistota čerstvá, smíchejte citronovou šťávu a vodu ve stejném poměru.Namočte do této tekutiny houbičku a vydrhněte s ní stěny trouby.Nechte ji působit půl hodiny až hodinu a poté setřete čistým vlhkým hadříkem.

Staré nečistoty a mastnotu nelze vyčistit citronovou šťávou.Pro tuto situaci nalijte do plechu na pečení vodu a přilijte kyselinu citronovou (1 balení na 0,5 litru).Plech vložte na 30-40 minut do trouby při teplotě 200 °C.Počkejte, až trouba vychladne, a otřete ji vlhkým hadříkem.Zbylé nečistoty lze odstranit plátkem citronu.

Jedlá soda a ocet.

Přečtěte si takéJak vyčistit mikrovlnnou troubu: 5 možností pro křišťálovou čistotuNasypte jedlou sodu na houbičku a jemně ji naneste na stěny trouby.Vezměte rozprašovač a postříkejte stěny vodou.Nechte ji hodinu působit a poté troubu umyjte čistým hadříkem namočeným v mýdlové vodě.Nakonec utřete do sucha papírovou utěrkou.

Pro saze a mastnotu, které se v troubě již dávno usadily, existuje alternativní možnost.Metoda je naprosto stejná jako výše popsaná, s tím rozdílem, že před použitím jedlé sody byste měli stěny trouby ošetřit hadříkem namočeným v octu.Poté je posypte jedlou sodou, postříkejte vodou a nechte dvě hodiny působit.Poté troubu umyjte dočista.

Jak vyčistit troubu pomocí soli, peroxidu nebo alkoholu

Účinné metody čištění / depositphotos.com

Tyto tři metody jsou považovány za nejúčinnější, soudě podle recenzí zkušených hostesek.Při výběru pro vás nejvhodnější varianty mějte na paměti, že některé přípravky si lépe poradí s čerstvou špínou, zatímco jiné se nebojí ani letité špíny.

Tabulka soli.

Tuto možnost lze použít, pokud se rozhodnete troubu vyčistit ihned po ukončení pečení.Než varná deska vychladne, nasypte sůl na dno a plech, zavřete dvířka a počkejte půl hodiny.Pokud trouba již vychladla, zahřejte ji na 100 °C, jakmile sůl zezlátne – vypněte ji.Vychladlou troubu vyčistěte hadříkem namočeným v mýdlové vodě a poté ji osušte papírovými utěrkami.

Potírání alkoholem.

První metoda je metoda za studena.Pomocí rozprašovače nebo houby naneste čpavek na všechny povrchy trouby.Zavřete dvířka, nechte je přes noc a ráno troubu umyjte.

Druhá metoda je horká.Zahřejte troubu na 60 °C a vypněte ji.Na horní polici trouby položte sklenici s alkoholem.Na spodní polici umístěte nádobu s vroucí vodou.Zavřete dvířka a nechte troubu 8 hodin stát.Poté do čpavku nalijte čisticí prostředek a tímto roztokem smyjte nečistoty ze stěn.Poté troubu znovu vyčistěte.

Po použití čpavku nezapomeňte troubu vyvětrat.

Peroxid a jedlá soda.

Vezměte 3% peroxid vodíku a ¼ šálku jedlé sody.Vše smíchejte do homogenní konzistence, dokud se směs nezmění na kaši.Pomocí houbičky naneste přípravek na stěny trouby a nechte jej působit několik hodin.Po uplynutí této doby otřete vnitřek trouby vlhkým hadříkem.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments