HomeTipyJak vyčistit rošt na plynové varné desce: 5 účinných způsobů

Jak vyčistit rošt na plynové varné desce: 5 účinných způsobů

Během vaření padají částečky jídla na rošty varné desky a vytvářejí vrstvu nečistot.Pokud ji okamžitě nevyčistíte, může se tuk a saze hromadit celé měsíce a není snadné je poté vyčistit.UNIAN dokazuje, že nic není nemožné, a radí, jak vyčistit litinový rošt plynového sporáku.

Dříve jsme hovořili o tom, jak vyčistit sporák od staré mastnoty a sazí.

Jak vyčistit rošt sporáku pomocí čpavku v sáčku

Jedním z nejoblíbenějších způsobů čištění litinových roštů je použití čpavku.Je třeba položit rošt na rovnou plochu, položit na něj sáček a nalít čpavek do rozprašovače.Poté ošetřete celý povrch roštu, sáček rozbalte tak, aby ošetřená část roštu byla dole, a znovu postříkejte čpavkem.Takto postupujte, dokud není celý rošt pokrytý, zabalte jej do sáčku a nechte několik hodin odležet.

Po uplynutí uvedené doby rošty vyjměte ze sáčku, 10-15 minut větrejte a poté opláchněte houbou namočenou v teplé vodě.K odstranění nečistot z těžko přístupných míst mřížek můžete použít také čisticí prostředek.

Jak vyčistit litinový rošt plynového sporáku – možnosti

Existuje několik dalších osvědčených metod, které můžete bezpečně použít, pokud potřebujete rošty důkladně vyčistit:

  • Jedlá soda – smíchejte jedlou sodu a vodu tak, aby vám vznikla kaše, kterou rozetřete na rošt plynového sporáku.Nechte působit 1-2 hodiny, poté otřete houbičkou a opláchněte vodou.
  • ocet – mřížky vložte do vany, vydatně je zalijte octem, nechte 1-2 hodiny působit, vydrhněte tuhým kartáčem a opláchněte vodou.
  • Hořčičný prášek – smíchejte prášek s vodou v poměru 2:1, naneste na rošt, nechte 1-2 hodiny působit a opláchněte.
  • mýdlo na praní – nastrouhejte kostku mýdla, rozpusťte ve dvou litrech vody, nechte mřížky v roztoku 24 hodin, poté potřete houbou a opláchněte vodou.
  • Další metodou, která se málo bere v úvahu, ale je stejně účinná jako všechny předchozí, je kalcinace.Její podstata spočívá v tom, že rošty s ulpělým tukem je třeba dlouho držet nad otevřeným ohněm, pak všechny nečistoty samy odpadnou.To, co neodpadne, lze vytlačit třením kovovou škrabkou.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments