HomeTipyJak vybrat ten nejsladší meloun: pamatujte na tato 3 pravidla

Jak vybrat ten nejsladší meloun: pamatujte na tato 3 pravidla

Nákup melounu se zdá být jednoduchou záležitostí.Přivoníte si k němu, zatočíte s ním v rukou, prodávající říká, že je sladký, a cena se zdá být odpovídající – tak byste si ho měli vzít.Abyste se po koupi vyhnuli zklamání, existuje kromě ‚vůně‘ ještě několik dalších nuancí.Jak vybrat ten správný sladký meloun a jaký raději nebrat – nám prozradíte v materiálu.

Jak si vybrat dobrý meloun

Při nákupu melounu byste měli postupovat následovně:

  • K melounu přivoňte.
  • Zralý meloun má charakteristickou melounovou vůni, sladkou a svěží (i když existují odrůdy, které voní málo nebo vůbec, ale ty jsou vzácné).Přezrálý meloun bude mít trochu jinou chuť: bude mít charakteristickou ‚vinnou‘ vůni.

  • Podívejte se na barvu a stiskněte slupku.
  • Dobrý meloun má jednotnou barvu plodu.Některé odrůdy mají na povrchu síťku – ta je zřetelnější u zralých melounů, stejně jako pruhy u pruhovaných odrůd.

    Slupka melounu by měla být pevná.Pokud jsou na ní zelené skvrny – meloun je nezralý, tmavé a hnědé skvrny – plod je přezrálý nebo se již začal kazit.

    Zatlačte na slupku – u zralého melounu je mírně promáčknutá, ale pak zmizí.Pokud důlek zůstane i po stlačení, meloun je pravděpodobně přezrálý.

  • Poklepejte na meloun.
  • Obvykle se zvuk používá k určení zralosti melounu, ale tato technika může být užitečná i pro meloun.Poklepejte na plod – pokud je zvuk tlumený, je plod zralý.

    Neberte meloun, který má:

  • má skvrny.

  • Hnilobný a travnatý zápach.
  • Praskliny nebo jiná poškození.
  • vodnaté zvuky při poklepávání.
  • Ze vzhledu melounu nelze určit přítomnost dusičnanů.Pokud máte o výrobku pochybnosti, můžete si v prodejně vyžádat doklady o výrobku – vydávají se až po testování a zjištění, že ovoce neobsahuje škodlivé látky.

    Důležité: meloun při nákupu nikdy nekrájejte a nekupujte nakrájený – ovoce je třeba nejprve dobře omýt.Jinak se mohou patogenní mikroby dostat z kůry do dužiny – ze země, z rukou sběračů, z jiného ovoce, a tam k infekčním chorobám není daleko.

    Doma meloun před krájením důkladně omyjte a nakrájený plátek můžete mírně osolit – chuť bude sladší a výraznější.Nakrájené ovoce skladujte pouze v chladničce.

    Dříve jsme si řekli, jak uchovávat majonézu v chladničce i bez ní.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments