HomeTipyJak vařit jídlo v bytě bez plynu a světla: možnosti vaření

Jak vařit jídlo v bytě bez plynu a světla: možnosti vaření

Kvůli častému ostřelování energetické infrastruktury žijí Ukrajinci často bez plynu a světla ve svých domovech.V této situaci vyvstává otázka – jak a na čem vařit jídlo.UNIAN vám prozradí, co si můžete uvařit, když není světlo, voda ani plyn.

Dříve jsme hovořili o tom, co si připravit do zásoby pro případ hladomoru nebo obnovení aktivních bojových akcí.

Co a jak vařit bez plynu a světla – tipy a mucholapky

Každý Ukrajinec by si měl především udělat zásoby netrvanlivých potravin, které rychle zaženou hlad.Patří mezi ně instantní kaše a polévky, konzervy, paštiky, konzervovaná zelenina, chléb, müsli a strouhanka.

Je třeba si také uvědomit, že lidské tělo potřebuje určité množství živin, aby si udrželo potřebnou vitalitu.I při nedostatku světla, plynu a vody můžete jíst každou z následujících potravin:

  • tuky – olivy, olivy, ořechy, semínka, sýr, feta, zrající tvaroh, máslo, tresčí játra, sádlo, kokos v kouscích nebo hoblinách, arašídové nebo jiné ořechové pasty.
  • Bílkoviny – tofu/sójové maso, fazole, konzervovaná čočka, sušené maso, sušené ryby (průmyslově), játrové paštiky, masové paštiky, fermentované sýry, sušené mléko, humus.
  • sacharidy – chléb, pečivo, hnědá pohanka, kuskus, rýžové nudle, pita, pita chléb, instantní ovesné vločky, snídaňové cereálie, lyofilizovaná kaše, lyofilizované polévky z cizrny, čočky, hub.
  • zelenina/ovoce – mrkev, zelí, korejská mrkev, kysané zelí, kyselé zelí, kyselé okurky, cuketový kaviár ve sklenici, pasterizovaná vakuovaná řepa, rajčata, okurky, jablka, hrušky, pomeranč, banány, rajčatové pasty.
  • Takové výrobky jako med, džem, hořčice, kondenzované mléko, čokoláda, sušené ovoce se také budou hodit nejen jako chutný doplněk pokrmů, ale i jako další zdroj makro- a mikroprvků.

    Co vařit, když nefunguje vařič – varianty pokrmů

    UNIAN důrazně doporučuje Ukrajincům, aby si pořídili turistické plynové hořáky a několik plynových lahví.Takové zařízení vám pomůže nejen během války, ale i po ní – pokud se někdy rozhodnete vyrazit do přírody nebo se vydat na cesty se stany.

    Pokud jste si pořídili plynový hořák nebo vařič, budete si moci zajistit stravu z následujících jídel:

  • vařená vejce + instantní kaše + čerstvá nebo konzervovaná zelenina.
  • Pita s tvarohem a zeleninou + chléb + rybí konzervy.
  • Kysané zelí nebo korejská mrkev + chléb s paštikou + instantní kaše.
  • Ovesná kaše v páře se sušeným ovocem a ořechy + jogurt + čerstvé ovoce.
  • Vařená vejce + chléb + rybí konzerva + zeleninová konzerva.
  • Jako dezert si vždy můžete dát pečivo s arašídovou pastou, kondenzovaným mlékem nebo džemem, výživové tyčinky, sušenky, suchary nebo čerstvé ovoce.Můžete si také uvařit vlastní čaj, kávu nebo ohřát mléko a med na plynovém hořáku.

    V případě, že jste si nezakoupili plynový hořák, budete muset vařit jídlo venku – na otevřeném ohni.K tomu potřebujete litinový nebo hliníkový kotel, v případě jeho absence postačí hrnec se silnými stěnami.Ideální pokrmy pro vaření na táboráku:

  • kaše s dušeným masem a kořením.
  • polévka s brambory, obilovinami, masem a kořením.
  • sladká kaše se sultánkami a kondenzovaným mlékem.
  • zelenina zapečená v alobalu.
  • brambory se sádlem, smažené klobásy.
  • Na ohni můžete také vařit vodu na čaj nebo kávu.Hlavní je dodržovat bezpečnostní opatření a v blízkosti ohně nenechávat hořlavé předměty.Je také lepší vařit jídlo ve dne, aby nepřitahovalo pozornost ve tmě.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments