HomeTipyJak vařit čočku: vaření různých odrůd

Jak vařit čočku: vaření různých odrůd

Z čočky se připravují skvělé polévky, přílohy, saláty a dokonce i řízky, ale tyto luštěniny u nás nejsou příliš oblíbené.A víte proč? Často prostě nevíme, jak čočku správně uvařit.I když ve skutečnosti na tom není nic složitého.Jak uvařit čočku různých barev – přečtěte si v materiálu UNIAN.

Již dříve jsme psali, jak zlepšit chuť rýže, aby se nezkazila přílohou.

  • Jak vařit čočku – 5 základních pravidel.
  • Jak vařit zelenou čočku a kolik.
  • Jak vařit hnědou čočku a kolik.
  • Jak vařit červenou a žlutou čočku a kolik.
  • Jak vařit černou čočku a kolik.
  • Jak vařit čočku – 5 základních pravidel

    Čočka se vyrábí v mnoha druzích: červená, žlutá, zelená, hnědá a dokonce i černá.V závislosti na barvě se vaří různě.Existují však některá obecná pravidla pro vaření těchto luštěnin:

  • Čočku je třeba před vařením dobře propláchnout pod tekoucí vodou.
  • Zelenou a hnědou čočku je třeba před vařením namočit, žlutou, červenou a černou čočku není třeba namáčet.
  • Vody by mělo být dvakrát více než fazolí.To znamená, že na 1 šálek čočky – 2 šálky vody.
  • Čočku osolte až na konci vaření – pokud ji osolíte najednou, bude se vařit o 5-10 minut déle a může ztvrdnout.
  • Čočku vařte nejprve na středním plameni a poté, co se uvaří – na mírném plameni.
  • Čočku není nutné přikrývat pokličkou, ale je nutné odhrnovat pěnu a občas míchat – luštěniny se mohou připálit a přichytit ke dnu.

    Jak vařit čočku v závislosti na její barvě.

    Různě barevná čočka se vaří různě dlouho a některé druhy je třeba předem namočit, aby čočka nebyla tvrdá.

    Jak vařit zelenou čočku a jak dlouho

    Zelená čočka si dobře zachovává svůj tvar, takže po uvaření získáte celé fazole.

    Zelenou čočku namočte na 1-2 hodiny do studené vody.Slijte ji a propláchněte pod tekoucí vodou.Zalijte čistou vodou, nechte přejít varem a po uvaření čočku vařte asi 40 minut.

    Zelená čočka se používá do příloh a do salátů.

    Jak vařit hnědou čočku a kolik

    Hnědá čočka se vaří o něco více než zelená čočka.

    Fazole zalijte studenou vodou a nechte 40-60 minut odstát.Poté ji propláchněte pod tekoucí vodou, zalijte čistou vodou a přiveďte k varu.Vařte asi 30 minut.

    Hnědá čočka se používá k přípravě polévek, dušených pokrmů a nákypů.

    Jak vařit červenou a žlutou čočku a kolik

    Červenou a žlutou čočku není třeba namáčet.

    Čočku propláchněte, přidejte vodu a nechte ji vařit.Po uvedení do varu luštěniny vařte 10-15 minut.

    Ze žluté a červené čočky se připravují kaše, kaše, pyré do polévek.

    Jak vařit černou čočku a kolik

    Černá čočka není tak oblíbená jako jiné druhy, ale je skvělá, protože se rychle vaří a dobře drží tvar.

    Ani černou čočku není třeba namáčet – luštěniny propláchněte, zalijte vodou a vařte asi 20 minut.

    Černou čočku je dobré použít do salátů nebo jako přílohu.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments