HomeTipyJak uchovat čerstvé jahody v mrazáku a lednici po dlouhou dobu: tipy

Jak uchovat čerstvé jahody v mrazáku a lednici po dlouhou dobu: tipy

Od začátku června se v obchodech a na trzích objevují první šťavnaté a zralé jahody.Dospělí i děti toto užitečné bobulovité ovoce zbožňují, ale nedá se dlouho skladovat.UNIAN se s vámi podělil o tipy, jak udržet jahody dlouho čerstvé a prodloužit si tak požitek z plodů.

Jak skladovat čerstvé jahody: nejlepší tipy

  • Jahody pečlivě vybírejte Při nákupu je prohlédněte a odstraňte nahnilé, pomačkané a zčernalé plody.Ty značně urychlují hnití čerstvých bobulí.
  • Jahody předem nemyjte.Lepší je umýt bobule bezprostředně před použitím, aby se nerozšířily.Pokud jste koupili již omyté jahody, vložte mezi bobule papírové utěrky.
  • Jahody skladujte ve vhodné nádobě.Ideální je dřevěná nebo kartonová krabice, o něco horší je plastová krabice.Nádoba musí mít větrací otvory.Jahody se nevyplatí skladovat v plastovém sáčku.
  • Vyberte správné místo v chladničce.Doporučuje se umístit nádobu na oddělené místo od ostatního ovoce a zeleniny, například do výsuvného oddílu chladničky.
  • Pokud se plody začnou kazit, použijte octový roztok.Zatuchlé bobule vyhoďte a ostatní omyjte směsí octa a vody v poměru 1:3.To pomůže zničit bakterie na povrchu jahod.
  • Jak zmrazit jahody

    Jahody lze skladovat v mrazničce po dobu 12 měsíců.K tomuto účelu se výborně hodí plastové nebo silné skleněné nádoby nebo speciální plastové sáčky se zapínáním.Nádobu jahodami zcela nenaplňujte – nechte 2 cm volného místa, protože při mražení se bobule zvětší.

    Jahody je lepší položit v jedné vrstvě na tác a zmrazit je, poté je přenést do nádoby.Pak se nebudou lepit k sobě.Bobule můžete také posypat cukrem, aby si po rozmrazení zachovaly svůj tvar a chuť.

    Pokud není důležitá celistvost bobulí, lze jahody rozmačkat.V této podobě je vhodné je skladovat v plastových sáčcích a potřebné množství odříznout nožem.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments