HomeTipyJak uchovat brambory do jara v bytě nebo ve sklepě: účinné tipy

Jak uchovat brambory do jara v bytě nebo ve sklepě: účinné tipy

Chcete si udělat zásoby brambor, ale nevíte, co dělat, aby brambory nezačaly hnít a klíčit? UNIAN se s vámi podělí o tipy, jak uchovat brambory do jara.

Podmínky skladování jsou nesmírně důležité pro to, aby si hlízy brambor zachovaly svůj tržní vzhled a zůstaly chutné.Ale i v ideálních podmínkách je třeba brambory čas od času vybírat – mohou začít hnít nebo klíčit.

  • Jak skladovat brambory ve sklepě.
  • Jak skladovat brambory bez sklepa.
  • Klíčící brambory – co dělat.
  • Co dělat, aby brambory nezplesnivěly.
  • Jak skladovat brambory ve sklepě

    Sklep je jedním z nejlepších míst pro dlouhodobé skladování brambor.Můžete si zvolit dobu, kdy brambory po vykopání a dobrém usušení přenesete do sklepa.Brambory byste však do sklepa neměli snášet dříve než dva až tři týdny po jejich vykopání.

    Zvláštní pozornost je třeba věnovat tomu, v čem brambory skladovat – nejlepší jsou mřížové bedny nebo sítě, ale ne husté pytle.Je důležité, aby byly skladovány v prostředí, kam ze všech stran proniká čerstvý vzduch.

    Někdy se má za to, že dát něco pod brambory ve sklepě je dobrý nápad, ale ve skutečnosti to brání cirkulaci vzduchu a může způsobit jejich navlhnutí nebo hnilobu.

    V teplém sklepě brambory rychle vyklíčí, studené brambory přemrznou a zesládnou.Při vysoké vlhkosti vzduchu začnou brambory také vlhnout.Proto je důležité dodržovat regulaci teploty – dbejte na ni.Pokud se brambory skladují v síti, když je chladno, lze je přikrýt slámou – zabrání se tak zmrznutí hlíz.

    Jak uchovat brambory do jara v bytě nebo ve sklepě: účinné rady / foto ua.depositphotos.com.

    Jak uchovat brambory bez sklepa

    Pro skladování brambor v bytě nebo domě bez sklepa byste měli zvolit chladné a tmavé místo.Postačí balkon, police pod parapetem, výklenek nebo spíž.Pokud je možnost volby – podmínky na zaskleném balkoně budou lepší než v teplé spíži.

    Skladovat by se měly pouze celé brambory bez poškození.Zásoby se vyplatí projít alespoň jednou za měsíc.Od nevyhnutelných výkyvů vlhkosti a teploty může pomoci dobré sousedství – skladovat mezi bramborovými hlízami červenou řepu.Pomůže odstranit přebytečnou vlhkost.

    Klíčící brambory – co dělat

    Výskyt klíčků v zásobách brambor je častým problémem.Může souviset s odrůdou brambor.Některé hlízy klíčí prostě proto, že to tak příroda zamýšlela – brambora s ranou dobou zrání může klíčit na podzim a vydržet to nejpozději do prosince.

    Pro dlouhodobé skladování jsou vhodné pouze středně zralé a pozdní odrůdy brambor.Lze je skladovat celou zimu bez obav, že se ‚probudí‘.Před uskladněním si zjistěte, o jakou odrůdu se jedná.

    Abyste se vyhnuli klíčení, stojí za to zvážit, co způsobuje klíčení brambor.Může to být způsobeno nesprávným skladováním hlíz.Doporučuje se, aby teplota v místnosti, kde se brambory skladují, nebyla nižší než -5 stupňů Celsia a vyšší než 5-7 stupňů Celsia a aby vlhkost vzduchu byla 70-80 %.

    Zvýšení teploty nebo vlhkosti jen o několik stupňů/procentních bodů může hlízy ‚probudit‘.Držte se těchto doporučení a pomůže vám to, abyste se nemuseli obávat klíčení brambor.

    Pokud se tomu nemůžete vyhnout, existuje několik způsobů, jak zabránit klíčení brambor.Měli byste snížit teplotu v místnosti – měla by být nižší než 2-4 stupně.Doporučuje se také odlomit klíčky, které dosáhly výšky 3-4 centimetrů.Tím sice hlízy ‚neusnou‘, ale zastavíte zhoršování kvality produktu.

    Co dělat, aby brambory nehnily

    Brambory hnijí v důsledku rozvoje houbových nebo bakteriálních chorob.K infekci může dojít buď během pěstování, nebo během skladování brambor.

    Špatné větrání, vysoká teplota a vlhkost mohou vést k tomu, že se do hlíz dostanou skrz trhliny a řezy patogenní bakterie.

    Abyste zabránili hnití brambor, hlídejte vlhkost a teplotu, neskladujte brambory v teplých obytných prostorách, vybírejte poškozené hlízy a používejte je jako první.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments