HomeTipyJak svázat rajčata v otevřeném terénu: 5 možností

Jak svázat rajčata v otevřeném terénu: 5 možností

Mnoho zkušených zelinářů rajčata pravidelně vyvazuje.Pokud se to nedělá, rostliny se pod tíhou plodů sklánějí k zemi a deformují se.To ovlivňuje kvalitu i množství sklizně.Plody ležící na zemi jsou navíc náchylnější k napadení škůdci.

UNIAN vám poradí, jak vyvazovat vysoko rostoucí rajčata ve volné půdě, i když jste to nikdy předtím nedělali.

Dříve jsme hovořili o tom, čím rajčata krmit.

Jak přivázat rajčata ke kolíku

Musíte si vzít kolíky a provázek a spočítat si, že na jeden keř potřebujete jednu podpěru.Vyberte kolíky, které jsou o 20-25 cm vyšší než výška keře.Tento postup vám pomůže pravidelně vyvazovat nové výhony.

Jak vyvazovat rajčata v otevřeném terénu na rám

Design hranolu nebo kužele si můžete vyrobit sami nebo zakoupit v obchodě.Obvykle jsou kovové, ale někdy existují i plastové modely.Takový rám by měl být zatlučen do půdy a rajčatové keře by k němu měly být přivázány.Mějte na paměti, že pokud máte hodně keřů, budete potřebovat hodně rámů, a to může být pro rozpočet nákladné.

Jak vyvazovat rajčata na mřížoví

Dalším způsobem vyvazování rajčat je horizontální mříž.Jak rostou, můžete keříky přemisťovat a znovu vyvazovat.Do země zaryjte kopí a mezi ně navlékněte provázek.Stonky rajčat by měly procházet mezi několika prameny provázku tak, aby rostlina jakoby ležela na nich.

Svislá mříž je úspěšnější, pokud rajčata pěstujete ve skleníku.Podstata konstrukce je stejná, ale nitě by měly být přivázány svisle ke křoví, jako by je ‚táhly‘ nahoru.Tímto způsobem se vyhnete dotyku rostliny se zemí, a tedy jejímu poranění.

Jak vyvazovat vysoko rostoucí rajčata v otevřeném terénu na mřížce

Vezměte dva metry vysokou síť a natáhněte ji mezi řádky keřů rajčat.Rostliny k síti přivažte provázkem a pevně je připevněte ke konstrukci.Jak rajčata porostou, můžete je přivázat výš.Výhodou této metody je, že k jedné síti lze přivázat několik keřů a nemusíte zatloukat jednotlivé kůly.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments