HomeTipyJak správně vařit proso v hrnci a multicookeru: osvědčené recepty

Jak správně vařit proso v hrnci a multicookeru: osvědčené recepty

Odborníci na výživu tvrdí, že pravidelná konzumace prosa je nezbytná, protože tato kaše má mnoho užitečných vlastností.Například snižuje hladinu cholesterolu, normalizuje hladinu cukru v krvi a dokonale zasytí hlad.UNIAN vám poradí, jak uvařit proso na přílohu, aby dopadlo chutně.

Jak vařit proso na vodě – přípravná fáze.

  • Jak vařit proso – poměry a recept na hrnec.
  • Jak uvařit proso v multicookeru – metoda pro líné.
  • Dříve jsme hovořili o tom, jak uvařit pohanku – další užitečnou obilovinu.

    Jak vařit proso na vodě – přípravná fáze

    Než začnete kroupy vařit, je třeba je řádně připravit.Proso několikrát propláchněte v tekoucí vodě a pravidelně ji vyměňujte, dokud tekutina nebude čirá.Všimněte si, že pokud jsou kroupy staré, mohou být hořké – v takovém případě je jednoduše namočte na 5-10 minut do vody nebo je uvařte ve vroucí vodě.

    Pokud nevíte, jak správně uvařit proso na vodě, UNIAN vám pomůže zjistit, kolik této tekutiny máte přijmout.Optimální poměr jsou 3 šálky vody na 1 šálek krup.V případě, že potřebujete zjistit, jak uvařit proso křehké, pak zde by množství vody mělo být menší – 2 šálky na 1 šálek prosa.

    Jak uvařit proso – poměry a recept na hrnec

    Chcete-li uvařit chutnou kaši, držte se technologie:

  • Omyté proso vložíme do hrnce.
  • Přilijte potřebné množství vody a přiveďte k varu.
  • Kaši osolíme a zamícháme.
  • Jakmile se kaše začne vařit, snižte teplotu na střední.
  • Vařte, dokud se tekutina neodpaří.
  • Na závěr stačí nechat kaši pod pokličkou 5-10 minut, aby se vyluhovala a ‚nabobtnala‘.

    Jak uvařit proso v multivarku – metoda pro líné

    Mnoho hospodyněk v domácnosti používá multivarku – takové úžasné zařízení pomáhá ušetřit spoustu času.Recept na vaření prosa je v tomto případě velmi jednoduchý:

  • Nasypte proso do mísy multivaku.
  • Zalijte vodou, osolte.
  • Vařte v režimu ‚Krupice‘ po dobu 25 minut.
  • Chcete-li v multivarku trvat na kaši, můžete zapnout režim ‚Ohřev‘ na 10 minut a poté servírovat chutnou přílohu na stůl.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments