Pohanka – je poměrně běžným pokrmem v každodenním jídelníčku.Je užitečná a vhodná i pro ty, kteří drží dietu.
Uvedeme jednoduchá pravidla, která se vám budou hodit při vaření pohankové kaše.
Jak vařit pohanku v sáčku – nejrychlejší způsob vaření
Taková příprava bude vyhovovat těm, kteří mají málo času.Vezměte jeden sáček pohanky, 1,5 litru vody, sůl a máslo.Nalijte vodu do hrnce, když se vaří, osolte ji a vložte sáček pohanky.Takto ji vařte bez pokličky na mírném ohni asi 15 minut.Poté sáček vyjmeme a počkáme, až voda odteče.Sáček rozřízněte, pohanku dejte na talíř a přidejte máslo.
Jak vařit pohanku na vodě – poměry
Pokrm se vaří v poměru 1:2, to znamená sklenice krupice – 2 sklenice vody.A pro hustší pohankovou kaši vezměte více vody – až tři sklenice.
Jak vařit pohanku v hrnci, aby se nelepila na dno
Pohanku a vodu vložte do hrnce.Po uvaření snižte teplotu na minimum.Po 20 minutách – přesně tak dlouho se pohanka vaří – ji vypněte.
Kroupy můžete vhodit do vroucí vody a vařit až 20 minut na mírném ohni a kaši nemíchat.
Pohanka v multicookeru – jak vařit
Vaření pohanky v multicookeru je rychlé a snadné.Do multicookeru vložte šálek pohanky, nalijte vodu a trochu soli.Vařte v režimu ‚kroupy‘ po dobu 30 minut.Jak poznamenal šéfkuchař a kuchař Evžen Klopotenko, právě v multivarku vyjde pohanka drobivá.
Klopotenko také řekl, jak vařit namočenou pohanku.Podle něj se jedná o druh laifhacu.Pohanka by se měla vložit do vody na 5-6 hodin.Může se také dělat přes noc.Poznamenal, že je potřeba vody, jako při vaření – poměr je 1:2.Pokud se tekutina zcela nevsákne – slijte ji.