HomeZahradničeníJak správně stříhat pivoňky po odkvětu: zahradníci často chybují

Jak správně stříhat pivoňky po odkvětu: zahradníci často chybují

Zkušení zahradníci vědí, že pivoňky je třeba po odkvětu zastřihnout.Tím se prodlouží doba jejich kvetení v příštím roce a květy budou bujnější a zdravější.Mnoho zahradníků však tento postup provádí nesprávně a seřízne květonosná poupata.Pojďme si objasnit, zda je nutné pivoňky stříhat a jak to provést s prospěchem pro rostlinu.

Kdy stříhat pivoňky po odkvětu

Po skončení kvetení si zahrádkáři kladou otázku, kdy pivoňky ostříhat.Zkušení zahradníci doporučují řez nikoliv ihned, ale 3-4 týdny po opadu květů, kdy se stonky začínají přichytávat k zemi.Obvykle je to začátek až polovina července.Během této doby si keř udělá zásoby živin a vypěstuje nová poupata, která se mu budou hodit pro kvetení v příštím roce.

Pokud budete s prořezáváním spěchat, připravíte keř o možnost ukládat potřebné látky pro růst prostřednictvím fotosyntézy.

Jak pěstovat pivoňky doma

Co dělat s pivoňkou po odkvětu

Péče o kvetoucí pivoňky se neomezuje pouze na prořezávání.Nejprve je třeba z místa odstranit opadané květy a půdu zalít a nejlépe pohnojit hnojem.Zálivku nezanedbávejte, jinak na pivoňce nevyrostou nová poupata.Teprve po těchto postupech lze keř prořezat.

Jak správně prořezávat pivoňky

Před prořezáváním pivoněk po odkvětu zkontrolujte stáří rostliny.Doporučuje se prořezávat keře v mladém věku do 10 let – pak bude postup nejúčinnější.

Jak správně prořezávat pivoňky po odkvětu – záleží na tom, jaký druh rostliny máte – bylinný nebo stromkový.

Pokud máte bylinné pivoňky, je třeba je téměř úplně seříznout a ponechat asi 2-3 cm stonků u země.

Stromkové pivoňky by se nikdy neměly seřezávat tak drasticky, protože kvetou z loňských poupat.U těchto keřů se provádí pouze sanitární řez nemocných, starých a zlomených větví.A kvetoucí poupata z ní se odstraňují o dvě poupata níže od květu.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments