HomeTipyJak správně naroubovat jabloň: užitečné rady

Jak správně naroubovat jabloň: užitečné rady

Zkušení zahradníci tvrdí, že jabloně můžete roubovat po celý rok, ale každé roční období má svá specifika.Ne všichni majitelé ovocných stromů své rostliny roubují, ale pokud to chcete udělat – postupujte podle našeho návodu, zvládne to i začátečník.

  • Kdy roubovat jabloň – načasování.
  • Zda lze k roubování použít čerstvě nařezané řízky.
  • Jak správně roubovat na jabloně v létě.
  • Jak roubovat jabloň v rozštěpu.
  • Jak pochopit, že roub na stromku zakořenil.
  • Dříve jsme hovořili o tom, čím ošetřit choroby jabloní na kmeni a listech.

    Kdy roubovat jabloň – načasování

    Nejvhodnějším obdobím pro roubování jabloní je jaro, ale vhodný je i konec července až začátek září.Pokud stihnete jabloň naroubovat před nástupem chladného počasí, naroubovaná část zakoření a bez problémů přezimuje.

    Během celé sezóny dačičtí pěstitelé roubují jabloně několikrát, pokud se první roubování nepovedlo.Brzy na jaře – v rozštěpu, v květnu nebo na začátku léta – pod kůrou a blíže k podzimu používají další metodu – roubování na tupo.

    Zda lze k roubování použít čerstvě nařezané řízky

    Odběr řízků je důležitým krokem, který rozhoduje o výsledku situace.Je důležité vybrat větve z plodonosných stromů, aby jabloň poskytla dobrou úrodu.Větvičku seřízněte těsně před oklestem a pokračujte v přípravě.

    Shromážděte veškeré nářadí, které budete k prořezávání potřebovat, a připravte si také zahradní výpary.Ruce a zahradní nářadí je vhodné dezinfikovat alkoholem.

    Jak správně naroubovat jabloň v létě

    Postupujte podle našeho návodu, abyste provedli správné roubování na tupo:

  • Vyberte větev, která dozrála v minulém roce, a odřízněte ji.
  • Na stromu, který jste si vybrali pro roubování, proveďte šikmý řez.
  • Odřízněte část kůry 2-3 cm nad předchozím řezem.
  • Odřízněte dříve naříznutou větev a proveďte dva řezy – nad a pod pupenem.
  • Část kůry mezi řezy oddělte nožem.
  • Na část stromu, kde jste provedli řez, umístěte pupen, který spojí části rostliny.
  • Kolem spoje omotejte fólii nebo lepicí pásku a zakryjte řezy.
  • Důležitá nuance: větev pro roubování stromu by neměla být starší než dva nebo tři roky, jinak se šance na zakořenění výrazně snižuje.

    Jak roubovat jabloň v rozštěpu

    Další metoda, kterou aktivně používají zkušení zahradníci.Pokud se vám líbí, zapište si pořadí operací:

  • Vyberte stromek, který chcete naroubovat, a seřízněte jej pod úhlem do výšky jednoho metru.
  • Vezměte dva řízky a odřízněte je tak, aby na každém byly dva pupeny.
  • Spodní část řízků zašpičatěte do kolíčku.
  • Rozštípněte kmen sekerou a poté do něj zatlučte klín, čímž strom rozdělíte na dvě části.
  • Do vzniklého otvoru vložte řízky tak, aby se celá oloupaná část nacházela uvnitř kmene.
  • Vytáhněte klín poté, co jsou oba řízky ve stromku.
  • Po dokončení všech kroků obalte kmen a řízky potravinářskou fólií nebo lepicí páskou a poté je potřete zahradnickým lakem.

    Jak pochopit, že se roubování na stromku ujalo

    Je důležité stromek ihned po zákroku pečlivě prohlédnout, a to ještě čtrnáct dní po naroubování.Po měsíci nebo dvou lze pásku (fólii) odstranit.Někteří zahradníci ji nechávají déle, pak je třeba jednou za měsíc obal vyměnit, aby měl stromek prostor k vývoji, ale před nástupem chladného počasí by se páska měla v každém případě odstranit.Aby roub zakořenil, pravidelně odstraňujte výhony, které se objeví pod roubem, jinak si ‚vezmou‘ všechny užitečné látky, které stromek potřebuje.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments