HomeTipyJak smýt špínu jedlou sodou nebo změkčit maso: 7 jedinečných použití

Jak smýt špínu jedlou sodou nebo změkčit maso: 7 jedinečných použití

Jedlá soda je v každém bytě, obvykle ji hospodyňky používají ke kulinářským účelům – jako kypřící prostředek.Ve skutečnosti je tento produkt velmi podceňován – vyčistit dřez pomocí jedlé sody je stejně snadné jako uvařit palačinky.

Co všechno lze z jedlé sody vyrobit a jak ji správně používat – to vám prozradíme v článku.

Potravinářská soda – použití v kuchyni

Jak oloupat ovoce pomocí jedlé sody / depositphotos.com

Tento výrobek je skvělý pro změkčení masa.Pokud chcete, aby byl kus vepřového nebo hovězího masa křehčí, potřete ho jedlou sodou a dejte na několik hodin do lednice.Před vařením jej důkladně opláchněte a postupujte podle receptu.Pokud nemáte čas na dlouhé vaření masa, přidejte během vaření pár špetek soli.

Přečtěte si takéJak sterilizovat zavařovací sklenice: užitečné tipy, o kterých jste nevěděliJedlá soda navíc pomáhá při výrobě džemu – odstraňuje kyselou chuť ovoce a bobulovin.Během vaření přidejte do hrnce 1\4 čajové lžičky jedlé sody.Vezměte v úvahu, že tento podíl je vypočítán na 1 kg surovin.Tato metoda vám umožní dát méně cukru, což výrazně ovlivní rozpočet.

Před zkysnutím mléka není nikdo v bezpečí, ani když ho skladujete v lednici.Kupte si krabici mléka a uvařte ho, přičemž do hrnce přidejte 1 lžičku jedlé sody.Když mléko vychladne, nebudete sodu cítit, ale výrobek se dlouho nezkazí.

Další jedinečnou vlastností jedlé sody je, že pomáhá čistit ovoce a zeleninu od pesticidů.Není tajemstvím, že taková čerstvá produkce na pultech obchodů je ošetřena chemickými látkami a tekoucí voda je ne vždy dokáže smýt.Po nákupu ovoce nebo zeleniny si připravte roztok sody (na 1 litr.vody – 1 lžička jedlé sody) a vložte je na 10-15 minut do nádoby.Poté je opláchněte vodou z vodovodu a bezpečně snězte.

Dezinfekce sodou – vyčistěte kvalifikovaně byt

Jak vyčistit nečistoty pomocí sody / foto: ua.depositphotos.com

Kupované čisticí prostředky jsou samozřejmě dobré na mytí jakéhokoli povrchu, ale špatně se smývají vodou.Částečky ‚chemie‘ tak zůstávají například na talířích a spolu s jídlem se pak dostávají do vašeho těla.

Chcete-li si vyrobit přírodní prostředek na nádobí, použijte tento recept:

  • jedlá soda – 1,5 polévkové lžíce.
  • hořčičný prášek – 1,5 polévkové lžíce.
  • horká voda – 500 ml.
  • mýdlo na praní – 25 g.
  • 10% roztok čpavku (čpavkového lihu) – 2 polévkové lžíce.
  • jakýkoli esenciální olej – 3 kapky.
  • Nastrouhejte mýdlo na praní na hrubém struhadle a rozpusťte v horké vodě.Počkejte, až roztok vychladne, přidejte hořčici a jedlou sodu.Nalijte do vzduchotěsné nádoby a přidejte čpavek a esenciální olej.Přikryjte víčkem, protřepejte a nechte 4-5 hodin působit.Po uplynutí této doby lze gelovou pastu používat jako běžný prací prostředek.

    Pokud potřebujete odstranit nečistoty z obkladů nebo koupelnového vybavení, jednoduše nasypte jedlou sodu na houbičku, rozetřete a opláchněte vodou.K čištění koberců můžete použít také jedlou sodu, ale pak musíte smíchat jedlou sodu s esenciálním olejem (5-10 kapek na 200 gramů prášku), rozetřít tenkou vrstvu na koberec a nechat působit 10-12 hodin.Poté byste měli koberec vyčistit hrubým kartáčem a vysát.Tato metoda pomáhá nejen odstranit nečistoty, ale také zbavit se nežádoucích pachů.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments