HomeTipyJak skladovat rýži, abyste se vyhnuli broukům: praktické lifehacky

Jak skladovat rýži, abyste se vyhnuli broukům: praktické lifehacky

Obiloviny, včetně rýže, je třeba správně skladovat, jinak se v nádobě dříve či později objeví hmyz.Rýže navíc může zvlhnout, což ji činí nevhodnou k jídlu.UNIAN zjišťoval, zda lze rýži skladovat v lednici a jak si poradit se suchými nebo vařenými obilovinami.

Dříve jsme hovořili o tom, jak správně skladovat obiloviny a těstoviny.

Jak skladovat rýžové kroupy – tipy a rady

Mnoho lidí se domnívá, že rýži můžete skladovat ve stejném obalu, v jakém jste ji zakoupili – není to pravda.Tím, že je kroupy v polyethylenovém sáčku, začnou hnít a nasávají nepříjemný zápach.Navíc nevíte, zda byly při výrobě dodrženy hygienické normy – pokud ne, může balení s rýží obsahovat larvy hmyzu, které se později promění v brouky.

Skladování rýže ve skleněné nádobě je nejlepší způsob, jak ji ochránit před zkázou a škůdci.Po zakoupení rýže ji nasypte do vhodné skleněné nebo plastové nádoby s pevně zašroubovaným víkem.Neměla by se používat železná – může zrezivět a také není schopna zajistit úplné utěsnění.

Ideální teplota pro skladování rýže je 5 až 15 °C, vlhkost vzduchu 60-70 %.Přímé sluneční světlo je přísně zakázáno – nemělo by dopadat na sklenici.Mimochodem, mráz a chlad rychle ‚zabijí‘ všechny bakterie – to je odpověď na otázku, zda můžete rýži skladovat v chladničce.

Pokud ve sklenici najdete škůdce – dejte kroupy do mrazáku, lednice nebo je vyneste na balkon.Do sklenice s rýží můžete také vložit bobkový list nebo česnek, které škůdce odradí.Aby rýže nevyschla, naplňte bavlněný sáček solí a vložte jej do mísy s kroupami.

Pokud jsou splněny všechny výše uvedené podmínky, lze rýži bezpečně skladovat až šest měsíců a leštěnou rýži až jeden rok.Pokud kroupy leží déle, doporučuje se je před použitím kalcinovat.

Jak správně a dlouhodobě skladovat rýži, pokud již byla uvařena

Uvařenou rýži lze skladovat pouze v chladničce.Pokud do krupice nebyl přidán olej, nezkazí se do 5 dnů.Kaše s olejem se skladuje méně – pouze 3 dny.Pokud jste uvařili rýžovou kaši s mlékem, pak je její trvanlivost 24 hodin, poté pokrm zkysne.

Šetrné hospodyňky doporučují skladovat rýži v těsně uzavřené nádobě mimo jiné potraviny, které mohou vydávat štiplavý zápach.Aby rýže nemusela skončit v koši, lze ji zmrazit a uchovávat v mrazáku až 40 dní.Pokud je venku ‚mínus‘, lze uvařené kroupy vynést na balkon a uskladnit je tam.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments