HomeTipyJak skladovat mléko v chladničce a zjistit jeho čerstvost: užitečné tipy

Jak skladovat mléko v chladničce a zjistit jeho čerstvost: užitečné tipy

Při nákupu mléka v obchodě často věnujeme pozornost pouze datu spotřeby.Ve skutečnosti existuje několik dalších ukazatelů, které je třeba brát v úvahu, aby se mléko nezkazilo.

UNIAN vám prozradí, jaká je doba trvanlivosti pasterizovaného mléka a jak si v obchodě vybrat správný výrobek.

Dříve jsme hovořili o tom, jak prodloužit trvanlivost mléka.

  • Metody zpracování mléka.
  • Druhy balení mléka.
  • Jak dlouho se uchovává mléko v obchodě v chladničce.
  • Jak zjistit, že se mléko zkazilo.
  • Způsoby zpracování mléka

    Všechny mléčné výrobky typu, který najdete na pultech supermarketů, se dělí na tři druhy:

  • Pasterizované mléko je takové, které se jednou zahřeje na 60 °C.Během tohoto procesu jsou mikroorganismy usmrceny, ale jejich spory zůstávají, takže se bakterie mohou za příznivých podmínek znovu množit.Proto lze pasterizované mléko skladovat při nízkých teplotách a po krátkou dobu.
  • Ultrapasterizované – výrobce mléko rychle zahřeje na 150 °C a ihned zchladí.V tomto okamžiku jsou bakterie, které mohou způsobit zkysnutí výrobku, zničeny, ale chuť a aroma mléka zůstávají zachovány.
  • Sterilované – mléko se zahřívá na 100 °C nebo vyšší teplotu po dlouhou dobu.Zjednodušeně řečeno se jedná o převařené mléko, ve kterém již nejsou žádné užitečné bakterie.Z takového výrobku nelze vyrobit tvaroh, ale trvanlivost výrobku se mnohonásobně prodlouží.
  • Tato klasifikace pomáhá lidem rozdělit všechny druhy mléka na dva typy: krátké a dlouhé.Krátké je pasterizovaný výrobek, který byl zahříván při nízkých teplotách.Dlouhé – ultrapasterizované a sterilované a výrobky z nich.

    Druhy obalů pro mléko

    V jakých obalech kupovat mléko / foto ua.depositphotos.com

    Kromě výše uvedených faktorů ovlivňuje trvanlivost mléka také obal, ve kterém je mléko zabaleno.Může to být např:

  • měkký – vysokopevnostní polyethylen.
  • Polotuhé (termoplastické) – plastové obaly, obvykle kelímky s fólií místo víčka.
  • Polotuhé z kombinovaných materiálů – kartonové krabice potažené několika vrstvami.
  • Výrobci nejčastěji volí levné obaly, což má vliv i na cenu mléka.Pokud vidíte mléko v plastovém nebo papírovém sáčku, jedná se pravděpodobně o pasterizovaný výrobek s trvanlivostí 3-5 dní.

    Jako obal na jogurt nebo zakysanou smetanu lze nalézt termoplasty, přičemž nejdůležitější je těsnost obalu.Za předpokladu, že výrobce nešetřil na materiálu, vydrží takový zakysaný mléčný výrobek 5-7 dní.

    Ultrapasterizované a sterilované mléko vyžaduje dobrý vzduchotěsný a kvalitní obal, nákup takových výrobků v sáčcích se důrazně nedoporučuje.

    Jak dlouho se mléko v obchodě skladuje v chladničce

    Musíte mít na paměti, že trvanlivost pasterizovaného mléka je vždy maximálně 5 dní a 48 hodin po otevření.Ultrapasterizované a sterilizované mléko může zůstat použitelné po dobu 10 dnů.Pokud mléko otevřete, ultrapasterizované mléko vydrží tak dlouho, jak uvedl výrobce, a sterilizované mléko vydrží 96 hodin.

    Krátké mléčné výrobky se skladují při teplotě 2-4 °C.Dlouhé mléčné výrobky lze uchovávat ve dveřích chladničky nebo na horních policích, kde je vyšší teplota.Například sterilované mléko v tetrapacku snese teplotu až 25 °C.

    Jak zjistit, že se mléko zkazilo

    Co dělat se zkaženým mlékem / foto: ua.depositphotos.com

    Někdy se i při dodržování pravidel skladování mléčné výrobky zdají zkažené.Podle vnějších příznaků je možné zjistit, zda se jedná o zkažené mléko, či nikoliv:

  • tučné mléko (od 4,7 %) – vytvoří se film, který při míchání zmizí.
  • Odstředěné mléko – objeví se namodralá barva.
  • sterilované mléko – krémový nádech.
  • Pokud mléko zmizelo, ucítíte kyselost a uvidíte sraženiny a při vaření se výrobek srazí.Mnoho hospodyněk kyselé mléko nevyhazuje, ale přemění ho na kysané, přičemž do ohřátého výrobku přidají speciální zákys.Kromě toho můžete ze zkaženého mléka vždy připravit palačinky.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments