HomeTipyJak si usnadnit úklid bytu: 7 hlavních tajemství

Jak si usnadnit úklid bytu: 7 hlavních tajemství

Dříve nebo později musí všechny ženy v domácnosti provést generální úklid.Je to zdlouhavý a energeticky náročný proces, jehož příznivci se hledají poměrně obtížně.Obvykle se generální úklid provádí několikrát ročně před velkými svátky nebo jednou či dvakrát měsíčně.

UNIAN doporučuje provádět úklid jednou týdně, abyste si udrželi čistotu, a je připraven vám poradit, jak rychle provést generální úklid v domácnosti.

Dříve jsme hovořili o tom, jak odstranit plísně v bytě.

Generální úklid bod po bodu – podrobný kontrolní seznam

Pokud chcete úklidem strávit co nejméně času, pak dodržujte předepsaná pravidla a držte se plánu úklidu, který vám ušetří spoustu času.

Váš plán by měl být sestaven zdola nahoru, tj. od povrchů k podlahám.Také je lepší čistit v následujícím pořadí:

  • okna.
  • kuchyně.
  • ložnice.
  • obývací pokoj.
  • WC a koupelna.
  • vstupní hala a předsíň.
  • Tento plán je napsán z určitého důvodu – pomůže vám rovnoměrně rozložit zátěž, střídat těžkou práci s lehkou, a tedy rychle uklidit místnost, ale zároveň se tak rychle neunavit.

    Mnoho lidí dává přednost ‚generálce‘ v jeden den, ale to není nejefektivnější metoda.Různé oblasti v bytě se špiní různě, takže je třeba je uklízet v různou dobu.

    Úklid domácnosti – rychlé tipy pro urychlení úklidu

    Pokud nechcete, aby vám úklid zabral obrovské množství času nebo skončil neefektivně, zapište si několik jednoduchých tipů.

    Klíčem k úspěchu je správná látka.

    Nepoužívejte gázu nebo hadry na utírání prachu z povrchů.Ideální je mikrovlákno.Takové utěrky jsou dobré, protože nezanechávají žmolky, neprosakují, absorbují vodu, snadno se perou a rychle schnou.

    Nechávat nádobí venku je špatný nápad.

    Hlavním problémem některých hostitelek je, že nechávají nádobí ‚na později‘.Samozřejmě si můžete pořídit myčku, ale ne každý má tuto možnost, takže rada zní: umývejte talíře ihned po jídle, a nestavte si horu ve dřezu.

    Při úklidu kuchyně umyjte varnou desku až na konci.

    Nejčastěji bývá nejšpinavějším místem v kuchyni sporák.Na samém začátku úklidu na něj nalijte mycí prostředek a nechte ho tak, zatímco budete dělat jiné věci.Až budete hotovi, všechny nečistoty se ‚snesou‘ z povrchu varné desky a její čištění pro vás bude snazší.

    DŮLEŽITÉ: pokud používáte specializované čisticí prostředky na sporáky, nezapomeňte si vzít rukavice, protože tyto čisticí prostředky jsou velmi agresivní a mohou poškodit pokožku vašich rukou.

    Dbejte na správnou péči o vodovodní potrubí.

    Pravidelné vytírání toalety a vany houbičkou namočenou v saponátu je snadné, ale ušetří vás budoucích problémů se zaschlou špínou.Zejména proto, že pravidelná přítomnost čisticích prostředků na sanitární keramiku ji zbaví velkého množství patogenních bakterií, které se zde mohou usadit.

    Koupelnový závěs mimochodem také potřebuje čištění, takže je žádoucí jej pravidelně prát ručně nebo v pračce – podle toho, čemu dáváte přednost.

    Odstraňte nepotřebné sklenice v koupelně.

    Stanovte si pravidlo – pokud jsou v koupelně výrobky, které používáte méně než dvakrát týdně, měly by být v uzamčených skříňkách.Dostane se tam méně prachu, což znamená, že čištění zabere méně času – nebudete muset otírat každou sklenici a láhev.

    Pravidelně věci procházejte.

    Přeplněné šatní skříně jsou častým problémem mnoha Ukrajinců, ale je nejlepší si od nich odvyknout.Vyjměte ze skříně několik věcí, které nosíte pravidelně, zbytek uložte do krabice a najděte si důvod, proč to všechno brzy nosit.Pokud se vám to nepodaří, prodejte je nebo je věnujte na charitu.

    Nešetřete na mopu, vysavači a úklidových prostředcích.

    Zaprvé, dobrý vysavač a mop tvoří 50 % úspěšného úklidu, protože levné přístroje fungují špatně, případně zanechávají nečistoty, žmolky nebo šmouhy.Za druhé se snažte mop důkladně umýt a včas vyčistit prachový sáček, jinak úklid ztratí smysl.

    Důležitým faktorem jsou také kvalitní čisticí prostředky, protože pokud použijete domácí chemii pochybného typu, výsledek bude stejný.Jako alternativu můžete použít lidové prostředky – jsou šetrnější k životnímu prostředí a levnější a někdy dokonce předčí účinnost výrobků z obchodu.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments